Η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται «κατάρρευση» προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Steven Wieting, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, αναφέρει το CNBC.

Μπάφετ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αναδιοργάνωση της Citigroup

Οι μεγάλες οικονομίες έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικές στις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις ΗΠΑ, με την ύφεση μέχρι στιγμής να έχει αποφευχθεί και την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή.

Η συζήτηση έχει πλέον στραφεί σε μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε πτωτική τροχιά προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ενώ η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.

Ο Wieting δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι είναι αισιόδοξος ότι η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται μια «οικονομική κατάρρευση» για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

«Είχαμε ένα τεράστιο σοκ – μια πανδημία, μια κατάρρευση. Δεν χρειαζόμασταν δύο υφέσεις για να θεραπεύσουμε τελικά το πρόβλημα του πληθωρισμού», είπε.

«Κρατά χαμηλά τμήματα της οικονομίας μας τώρα – η μείωση της μεταποίησης και του εμπορίου συμβαίνει σε όλο τον κόσμο – αλλά αυτά είναι πιθανό να βυθιστούν εντός του έτους».

Ο ονομαστικός πληθωρισμός των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο 3,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve, αλλά σημαντικά μειωμένος από την κορυφή του 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) της Παρασκευής, την προτιμώμενη μέτρηση της Fed, για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, μια προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με την οικονομία να αναμένεται να έχει αναπτυχθεί κατά 1,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από την πτώση 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το CNBC.

«Αυτή η περίοδος βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης και επιβράδυνσης της αύξησης της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσει και να οδηγήσει σε μια υγιέστερη περίοδο ανάπτυξης, αν ρίξουμε μια ματιά ιδιαίτερα στο επόμενο έτος και μετά, και αυτή είναι η φετινή δουλειά για τους επενδυτές», δήλωσε ο Wieting.

Τόνισε ότι ενώ υπάρχει πλεόνασμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την οικονομία, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «πραγματικής υπερθέρμανσης» ή παρατεταμένης «άνθησης», αλλά αντί για υπερβολικά κυβερνητικά δημοσιονομικά κίνητρα που σχετίζονται με την ανάκαμψη από την πανδημία που δεν επρόκειτο να επαναληφθούν.

«Αν ρίξετε μια ματιά στην προσφορά χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο. Ρίξτε μια ματιά στη δεκαετία του 1970, ήταν σχεδόν 10% ανάπτυξη για ολόκληρη τη δεκαετία, σημαντικές τιμές που αυξήθηκαν κατά 14% κάθε χρόνο – αυτό είναι … διατηρήσιμος πληθωρισμός», δήλωσε ο Wieting.

«Αυτή η ιστορία με όλες αυτές τις κυβερνητικές δαπάνες να έρχονται και να φεύγουν – αναταραχή στην προσφορά και τη ζήτηση, καταναλωτικές δαπάνες που αυξάνονται ή μειώνονται κατά 30% μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, κατά την περίοδο της πανδημίας – αυτό δεν είναι πλέον το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή