Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η παραγωγική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ).

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας η παρακολούθηση του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων.

Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση αλγορίθμων που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων κλπ.), τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων.  Σε αυτό θα συμβάλει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.

Με τη λειτουργία του ΗΣΠΑΔΙΦ θα μπορέσει προοπτικά να υποστηριχθεί μία κινητή εφαρμογή (mobile app), κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση και την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η κρισιμότητα της ζήτησης

Στην ανάγκη ορισμού της ζήτησης αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο in.gr και τόνισε ότι αυτή είναι η παράμετρος που προσδιορίζει τις ανάγκες του πληθυσμού. Και αυτή φαίνεται από τη συνταγογράφηση. Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιό φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη και ποιο όχι.

Γι΄ αυτό χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν η ζήτηση όπως εμφανίζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στο θέμα που θέτουν οι φαρμακοποιοί, ότι υπάρχει μερίδα ασθενών που καταφεύγουν στα φαρμακεία για την απ’ ευθείας αγορά φαρμάκων, διευκρίνισε πως αυτοί οι ασθενείς δεν ξεπερνούν το 20% και αγοράζουν κυρίως φθηνά φάρμακα, για τα οποία συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η αγορά χωρίς συνταγή σε φάρμακα που κοστίζουν 200, 300 ή 500 ευρώ, τα οποία είναι πρωτότυπα και δημιουργείται θεραπευτικό κενό, είναι μηδενική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube