Οι Γάλλοι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν «όσο χρειαστεί», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο ηγέτης του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου χώρας, καθώς η δυσαρέσκεια της υπαίθρου αλλάζει την πολιτική ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και ο ακροδεξιός ηγέτης Ζορντάν Μπαρντελά συμμετείχαν σε μια εξ αποστάσεως αντιπαράθεση το Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας και οι δύο να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των αγροτών με τον Μπαρντέλα να στοχεύει στο ιστορικό του προέδρου Μακρόν, ενώ ο Ατάλ προσπάθησε να δείξει ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αγρότες: Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους – Πότε θα στηθούν «μπλόκα»

Ο Μπαρντελά, ένας 28χρονος ευρωβουλευτής, ηγείται της λίστας της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν για τις εκλογές της ΕΕ. Ο Ατάλ, 34 ετών, διορίστηκε πρωθυπουργός νωρίτερα αυτό το μήνα ως άμεση απάντηση στη δυναμική του Μπαρντελά και πρόκειται να παίξει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κούρσα.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, που μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους για να ακουστούν, εκφράζουν παράπονα για τους φόρους στα καύσιμα των τρακτέρ, την πρόσβαση στο νερό και την περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης. Αρκετές εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν στα μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους κοντά στην πόλη της Τουλούζης, ανέφερε η τοπική εφημερίδα La Dépêche.

Οι διαμαρτυρίες των γάλλων αγροτών απηχούν μια διογκούμενη κοινωνική αναταραχή σε όλη την ΕΕ γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Αν και τα τοπικά προβλήματα και αιτήματα ποικίλλουν, η βασική αιτία αυτών των διαμαρτυριών βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ο Arnaud Rousseau, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου αγροτών FNSEA της Γαλλίας. Ο Ρουσό, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, κατακρίνει την «ακατανόητη ευρωπαϊκή πολιτική» και είπε ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Farm to Fork» για να κάνει τη γεωργία πιο πράσινη βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.

Ο Ατάλ επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικάτων αργότερα τη Δευτέρα, αλλά η επιρροή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κίνημα διαμαρτυρίας δεν είναι ξεκάθαρη, οδηγώντας σε συγκρίσεις με το ασυντόνιστο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων του 2019. Ένας εκπρόσωπος της FNSEA αποδοκιμάστηκε έντονα σε μια διαδήλωση στην Τουλούζη λίγο μετά την προσπάθειά του να πείσει τους διαδηλωτές να πάνε σπίτι τους, ανέφερε ο δημοσιογράφος Luc Auffret στο X.Η ακροδεξιά κατηγορεί την «Ευρώπη του Μακρόν»

Ο Μπαρντελά του οποίου το κόμμα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών για το ζήτημα του αν η Γαλλία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε την «Ευρώπη του Μακρόν» ότι επιθυμεί «το θάνατο της [γαλλικής] γεωργίας» σε μια επίσκεψή του σε μια φάρμα στα νοτιοδυτικά το Σάββατο.

Η ακροδεξιά, η οποία έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις τελευταίες εκλογικές δημοσκοπήσεις της ΕΕ, πιέζει για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, με μια προστατευτική γεωργική πολιτική, ενώ προτείνει την έξοδο της Γαλλίας από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ, ο Ατάλ δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι οι αγρότες αμείβονται με το «δίκαιο μερίδιο» τους ως παραγωγοί τροφίμων και είπε ότι η κυβέρνησή του θα αναζητήσει απαντήσεις ώστε οι αγρότες να μην είναι αβοήθητοι απέναντι στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των νέων κανόνων για τη χρήση φυτοφαρμάκων. «Από την εκλογή [του Μακρόν] το 2017, η κυβέρνηση ήταν πάντα δίπλα στους αγρότες κατά τη διάρκεια κρίσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τρόπους για να άρει τα διοικητικά εμπόδια.

Ο Μακρόν έχει κλονιστεί από το κύμα δυσαρέσκειας των Γάλλων αγροτών, φοβούμενος ότι η ακροδεξιά θα επωφεληθεί από την κατάσταση και θα κυνηγήσει μια βάση ψηφοφόρων που τον υποστηρίζει από την πρώτη κιόλας εκλογή του. Η γαλλική προεδρία ζήτησε από τους εκπροσώπους του κράτους να συναντηθούν με αγρότες, ενώ βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου προσπαθούσαν να κατευνάσουν την κατάσταση ενώ εξαπολύουν επιθέσεις κατά της ακροδεξιάς.

«Χαίρομαι που ο κ. Μπαρντέλα εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη γεωργία το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνώ, καθώς επισκέφθηκε επίσης ένα αγρόκτημα το Σάββατο. «Τι τον πίεσε σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;» ρώτησε ρητορικά.

Σε ένα ενδεικτικό σημάδι των αυξανόμενων φόβων της κυβέρνησης, μια μεταρρύθμιση για την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, αναβλήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί η πιθανότητα προσθήκης νέων μέτρων που να λαμβάνουν υπόψη τους το σημερινό κλίμα στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ανησυχία για γενίκευση των κινητοποιήσεων

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη Γαλλία έναντι του ενδεχόμενου γενίκευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων που ήδη είναι αισθητές στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία κ.ά.

Το γεγονός ότι στη Γερμανία κινητοποιούνται σχεδόν από κοινού τόσο ο αγροτικός τομέας όσο και ο τομέας των μεταφορών θυμίζει στη Γαλλία τις διαδηλώσεις και τις ταραχές με τα «κίτρινα γιλέκα» όπου πρωταγωνιστές ήταν οι δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες. Προς το παρόν στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών (με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών), έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου, του Α64.

Όπως λίγο-πολύ στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη Γαλλία στόχος των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο εν μέρει προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Σημειώνεται ότι η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.

Τέλος η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο ‘Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα