
Οι εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωβουλευτών, οι διπλωματικές πιέσεις κρατών-μελών, αλλά και η σκληρή κριτική από την πλευρά του τύπου, υποχρέωσαν χθες βράδυ τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ανακαλέσει την παραίτησή του και την πρόθεσή του να μεταπηδήσει τον Ιούνιο στην Ευρωβουλή.
Ο κ. Μισέλ πριν από τρεις βδομάδες αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τις περισσότερες κυβερνήσεις κρατών-μελών είχε ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί του φιλελεύθερου βελγικού κόμματος «Μεταρρυθμιστικό Κίνημα» στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, του οποίου είναι πρόεδρος, και θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του. Κανονικά ο θητεία του Σαρλ Μισέλ ολοκληρώνεται φέτος στις 30 Νοεμβρίου και προφανώς επέλεξε να φύγει πρόωρα προκειμένου να εκλεγεί ευρωβουλευτής.
Αυτή την προεδρία ποιος θα την πάρει; Οι κινήσεις Μισέλ και φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν
Το «φόβητρο» Βίκτορ Όρμπαν
Η ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στους κόλπους της Ευρωβουλής από όλες τις πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δική του, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση «προμελετημένη ενέργεια», ενώ τον κατηγόρησαν ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από την αποστολή που του ανατέθηκε πριν από πέντε χρόνια από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον θώκο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ανάκληση της παραίτησης μέσω του Facebook έγινε δεκτή με ανακούφιση στις Βρυξέλλες, γιατί αυτήν την περίοδο η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά ζητήματα,όπως η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2024-2027και δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών τριβών.
Μάλιστα, αν ο κ. Μισέλ έφευγε το καλοκαίρι και οι ηγέτες δεν κατάφερναν να βρουν έγκαιρα τον διάδοχό του, η συνθήκη προβλέπει ότι τη θέση αναλαμβάνει προσωρινά εκπρόσωπος της χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και την 1η Ιουλίου την προεδρία αναλαμβάνει η Ουγγαρία. Δηλαδή, θα γίνονταν προσωρινός πρόεδρος ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπάν που βρίσκεται σε ρήξη με τους περισσότερους ομολόγους του και σχεδόν όλα τα κοινοτικά όργανα.
Πηγή: DW


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια