Τη διστακτικότητα να κάνει το άλμα ανοδικής διαφυγής επιβεβαιώνει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μία ακόμη θετική εβδομάδα, κάνει το βήμα πίσω και επανέρχεται στη ζώνη των 1.350 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 1.353,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.290,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,35% στις 1.142,81 μονάδες.

Επιφυλακτικότητα

Δύο βήματα μπροστά, ένα πίσω και τούμπαλιν. Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν μπορεί, μεν, να κάνει την ανοδική διαφυγή, αλλά που δημιουργεί καθημερινά προσδοκίες για την πορεία του, ακολουθώντας μια ήπια και χωρίς εξάρσεις κίνηση. Και σε αυτό το μοτίβο, μια συνεχής σκυταλοδρομία μεταξύ των ανοδικών και των πτωτικών κύκλων, βοηθά στο να γίνονται οι εσωτερικές διορθώσεις και κινήσεις, προς ικανοποίηση των βραχυπρόθεσμων κυρίως επενδυτών.

Βέβαια, αυτήν την εβδομάδα, η αγορά θα περάσει ένα ακόμη ορόσημο, με τη διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Είναι πρακτικά η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται στο ΧΑ μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ από τον Νοέμβριο του 2007.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το ελληνικό χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας. Επίσης, ο κλάδος του τουρισμού, που είναι και μεγάλη ατμομηχανή για την οικονομία, αποκτάει ακόμα ένα χρηματιστηριακό σύμμαχο μετά την Aegean και την Autohellas, και μάλιστα σε ένα μέγεθος που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Aegean σημειώνουν απώλειες λίγο πάνω από το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, Cenergy, Jumbo, Τιτάν, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η Autohellas κερδίζει 1,03%, με τις Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Εθνική να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ και ο Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα