Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.

Η μετοχή της Evergrande ανεστάλη από τις διαπραγματεύσεις στο Χονγκ Κονγκ, μετά από βουτιά 20%, ενώ και οι θυγατρικές Evergrande Property Services
και Evergrande New Energy Vehicle Group ζήτησαν επίσης να σταματήσουν οι συναλλαγές, λόγω αβεβαιότητας. Οι πιστωτές της Evergrande στο εξωτερικό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αναδιάρθρωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης CSI 300 της Κίνας υποχώρησε 0,9% και έκλεισε στις 3.303,96 μονάδες, λόγω των απωλειών του Shenzhen, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,71%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.578,4 μονάδες, επεκτείνοντας τα κέρδη του για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέκαμψε από τις απώλειες της Παρασκευής και σημείωσε άνοδο 0,77%, κλείνοντας την ημέρα στις 36.026,94 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 1,27% και έκλεισε στις 2.529,48 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 2.500,65 μονάδες, αλλά ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 2,16%, κλείνοντας στις 819,14 μονάδες.

Η εκκαθάριση της Evergrande

Η απόφαση για εκκαθάριση στον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστή στον κόσμο με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελήφθη από τη δικαστή του Χονγκ Κονγκ, Linda Chan, η οποία σημείωσε ότι η Evergrande δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρά τις πολύμηνες καθυστερήσεις.

«Είναι καιρός το δικαστήριο να πει, αρκετά», τόνισε.

Η Evergrande, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδήγησε σε ύφεση έναν προβληματικό τομέα ακινήτων όταν αθέτησε το χρέος της το 2021 και η απόφαση εκκαθάρισης πιθανότατα θα κλονίσει περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες κινεζικές αγορές κεφαλαίων και ακινήτων.

«Η εκκαθάριση της Evergrande είναι ένα σημάδι ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να φτάσει στα άκρα για να καταπνίξει τη φούσκα των ακινήτων», δήλωσε στο Reuters, ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research.

«Αυτό είναι καλό για την οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά πολύ δύσκολο βραχυπρόθεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές