Την επίτευξη σημαντικών ρεκόρ για την ελληνική οικονομία επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης σε δήλωσή του σχετικά με τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, αφού μεταξύ άλλων πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου μετά το 2010.

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Bloomberg: Ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο ελληνικό 10ετές έφερε η επενδυτική βαθμίδα

«Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.

» Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

» Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2034 έκλεισε με προσφορές που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ.

Έτσι ο δείκτης κάλυψης άγγιξε σχεδόν το εντυπωσιακό 10x (8,75x), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,45% (80 μονάδες βάσης από το mid swap), δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 3,5% (85 μονάδες βάσης από το mid swap).

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας την οποία πλέον η Ελλάδα απολαμβάνει από τέσσερις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης.

Fitch, Standard & Poor’s, Scope και DBRS από το β’ εξάμηνο του 2023 έχουν επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Moody’s αναμένεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου.

Το φετινό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την άντληση συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Επομένως, εφόσον σήμερα «σήκωσε» 4 δισ. ευρώ, τότε αυτομάτως κάλυψε το 40% του τελικού στόχου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία