Σημαντική όξυνση του ανταγωνισμού καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, οδηγώντας σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των πιστωτικών ιδρυμάτων στα δάνεια.

Ρωσία: Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες παρά τις κυρώσεις

Κορυφαία πηγή από συστημικό όμιλο κάνει λόγο για πραγματική μάχη που δίνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για να πάρουν μία δουλειά, είτε πρόκειται για εταιρικό πελάτη ή για μικρομεσαία επιχείρηση.

Όπως εξηγεί, στις μεγάλες επενδύσεις οι ενδιαφερόμενοι για χρηματοδότηση ζητούν προσφορές από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και επιλέγουν την καλύτερη.

Τα spreads και τα επιτόκια

«Δεδομένου πως οι σχετικές εργασίες δεν είναι απεριόριστες, αναγκαζόμαστε να μειώσουμε πολύ χαμηλά τα spreads για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να συμμετάσχουμε στο δανειοδοτικό σχήμα» σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επιτόκια που δίνουμε να υποχωρούν συνεχώς, περιορίζοντας τα έσοδα από τόκους στις νέες χορηγήσεις, σε μία περίοδο που το κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά» αναφέρει σχετικά.

Ανάλογες πιέσεις ασκούνται και από υφιστάμενους εταιρικούς πελάτες που πιέζουν για τη συρρίκνωση των spreads στα δάνειά τους, υπό την απειλή ότι θα μεταφέρουν τη συνολική τους σχέση σε άλλη τράπεζα.

Οι μικρομεσαίοι

Ακόμη πιο ανταγωνιστικές είναι οι συνθήκες στις χρηματοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειολήπτες δεν εξετάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρά μόνο το κόστος της δανειοδότησης. Έτσι, ακόμη και λίγες μονάδες βάσης είναι διατεθειμένοι να πάνε στον ανταγωνισμό, χωρίς δεύτερη σκέψη» τονίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.

Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οποία φαίνεται η μείωση των επιτοκίων στα νέα δάνεια, παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες οι δείκτες euribor με τους οποίους είναι συνδεδεμένοι κινήθηκαν ανοδικά, σε συνέχεια των τελευταίων αποφάσεων σύσφιξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Στα νέα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο από το υψηλό του 7,18% το Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 6,23%.

Υποχώρησε δηλαδή κατά 95 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια περίοδο το euribor 1 μήνα αυξήθηκε κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του μέσου spread σε αυτές τις δανειοδοτήσεις.

– Στα νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το μέσο ετησιοποιημένο κόστος έπιασε το υψηλό του το Αύγουστο, διαμορφούμενο σε 6,40%.

Στον τελευταίο μήνα του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 5,93%, χαμηλότερα κατά 47 μονάδες βάσης  έναντι ανόδου του euribor 1 μήνα κατά 30 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται στα δάνεια τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις τελευταίες, στα προϊόντα τακτής λήξης, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,12% τον περασμένο Αύγουστο και υποχώρησε στο 5,95% το Δεκέμβριο του 2023.

– Προσφορές έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες και στη στεγαστική πίστη, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για αύξηση των πωλήσεων σε μία αγορά όπου η ζήτηση παραμένει υποτονική.

Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουν σταθερά επιτόκια που ξεκινούν ακόμη και κάτω από το 3% για μία περίοδο 3 ετών. Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Δηλαδή οι τράπεζες επιλέγουν να διαθέσουν προγράμματα στο κόστος, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και να κερδίσουν σε βάθος χρόνου, μιας και τα περισσότερα προϊόντα της κατηγορίας είναι μακροπρόθεσμα.

Η πρακτική αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το Δεκέμβριο το μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας άνω 5 και έως 10 ετών, διαμορφώθηκε σε 4,20%, χαμηλότερα από το 4,63% του Οκτωβρίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις