Στη νόμιμη μετανάστευση, στις μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών και στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και στην επιτάχυνση του διοικητικού μηχανισμού που χορηγεί τις νόμιμες άδειες αναζητεί η κυβέρνηση τη «λύση» στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Την ώρα που το έλλειμμα εργατικών χεριών και η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού από τις επιχειρήσεις λαμβάνει διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας, η κυβέρνηση αυξάνει κατά 32.500 άτομα τις μετακλήσεις εργατών και ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης νόμιμης άδειας στους νόμιμους μετανάστες από τρία χρόνια – που είναι σήμερα – σε λίγους μήνες.
Νέα απόφαση

Εντός των ημερών αναμένεται η νέα κοινή υπουργική απόφαση για επιπλέον περίπου 32.500 μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες. Πρόκειται για προσθήκη στην αντίστοιχη απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, είχαν εγκριθεί 167.925 θέσεις εργασίας που αφορούσαν τη διετία 2023-2024. Τώρα, με την προσθήκη που ετοιμάζεται, το σύνολο των μετακλητών εργαζομένων θα ανέλθει σε 200.425. Οι εργαζόμενοι θα προέλθουν κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο.

Από τις 32.500 νέες μετακλήσεις, σχεδόν 10.700 αφορούν μόνο την Περιφέρεια Αττικής, ενδεικτικό των κενών θέσεων που έχουν εντοπιστεί και πρέπει να καλυφθούν. Σε επίπεδο κλάδων, τα περισσότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στις κατασκευές (οικοδομή), στην εποχική απασχόληση (τουρισμός), στην εστίαση, αλλά και στην οικιακή βοήθεια.

Υπουργική απόφαση

Στην τελευταία υπουργική απόφαση για την περίοδο 2023-2024 στην οποία προβλέπονταν 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και ήταν 113.467. Συνολικά τα αιτήματα έφθαναν τα 379.165, ενώ τα αιτήματα για τον πρωτογενή τομέα ήταν 246.215.
Το νομοσχέδιο

Η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης στοχεύει στη σύντμηση του χρόνου αναμονής των μεταναστών οι οποίοι σήμερα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους, την ώρα που η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Κι αυτό θα επιτευχθεί με τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης, μέσω της ομογενοποίησης και ψηφιοποίησης των αναγκαίων ενεργειών, καθώς και με τα νέα Κέντρα Βιομετρικών Στοιχείων που θα αναλάβουν την έκδοση των αδειών.

Οι επιχειρήσεις

Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%. Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψήφιους εργαζομένους και να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει μικρές αυξήσεις (1%-5%), την ώρα που οι εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν πως αναζητούν νέους εργαζομένους, αλλά «σκοντάφτουν» στις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων προς πρόσληψη.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά εργασίας είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι εργαζόμενοι «προτιμούν» την ανεργία από τις μειωμένες αποδοχές που τους προσφέρονται. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις – στην πλειονότητά τους – να μη βρίσκουν ικανά στελέχη, καθώς θεωρούν ως «μη ρεαλιστικές» τις μισθολογικές απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία.

Ωστόσο, η σχετική έρευνα που κατέγραφε την προθυμία του 75% των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς μιλούσε για ποσά της τάξεως του 1% έως 5%, ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αυξήσεις άνω του 16%.
Τεχνολογία

Υψηλή ζήτηση νέων εργαζομένων, αλλά και δυσκολία εύρεσης προσωπικού εξαιτίας των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψηφίων προς πρόσληψη, αντιμετωπίζει και ο κλάδος πληροφορικής και της τεχνολογίας. Οι νέοι που αναζητούν εργασία στον χώρο της τεχνολογίας έχουν υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (78%), ενώ το 77% των εργαζομένων σε αυτές αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του, για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας.

Οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου καταγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, σε επίπεδο πωλήσεων και κύκλου εργασιών. Παρά ταύτα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψηφίων (78%).

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting