Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει το κενό στην αμερικανική βοήθεια, καθώς ένα νέο πακέτο παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, προειδοποίησε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Kiel.
«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτίμησε το ινστιτούτο που καταγράφει τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί και έχουν προσφέρει οι σύμμαχοί της στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Kiel που σταματούν στις 15 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή περίπου 2 δισεκ. ευρώ τον μήνα.
Ουκρανία: Κατασκευές, ενέργεια «μαγνήτες» για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο 35,2 δισεκ. ευρώ για όπλα και εξοπλισμό.
«Η Ευρώπη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Κρίστοφ Τρεμπές επικεφαλής της ομάδας του ινστιτούτου Kiel που είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία.
«Είναι μια πρόκληση, αλλά τελικά πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε. «Οι χώρες της ΕΕ είναι μεταξύ των πιο πλούσιων παγκοσμίως και μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει μόλις το 1% του ΑΕΠ τους του 2021 για να στηρίξουν την Ουκρανία», σημείωσε.
Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταίροι της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία συνολικά 265,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 141,3 δισεκ. ευρώ για οικονομική βοήθεια, 107,5 δισεκ. για στρατιωτική και 16,3 δισεκ. ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι βασικότεροι δωρητές της Ουκρανίας είναι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της (144,1 δισεκ.), οι ΗΠΑ (67,7 δισεκ.) και η Βρετανία (15,7 δισεκ.).
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων και των ποσών που πραγματικά δόθηκαν είναι μεγάλο, κυρίως για την ΕΕ, η οποία έχει προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 77,2 δισεκ. ευρώ. Η διαφορά αυτή εξηγείται διότι οι πόροι που αποδεσμεύονται από την ΕΕ αφορούν περίοδο πολλών ετών.
Latest News
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή : Σταθερη στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
«Οταν βρέχει, βρέχονται όλοι» - Η προειδοποίηση του CFO της Costco για τους δασμούς Τραμπ
Η CFO της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να σημαίνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών
Κίνα: Θα μειώσει επιτόκια και τα υποχρεωτικά αποθεματικά
Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει την ένταση της νομισματικής και πιστωτικής προσφοράς
Η Ινδία πρωτοπορεί στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας
H Ινδία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών κρυπτογράφησης παγκοσμίως
Τέλος εποχής για τη «βασίλισσα» των draft Bud Light - Από ποια μπίρα έχασε τα σκήπτρα
H Nο1 βαρελίσια μπίρα στις ΗΠΑ είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στην τρίτη θέση και στα καταστήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού