Καίριο ρόλο στο project – μαμούθ της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό επιχειρείν που με «τεντωμένες τις κεραίες του» προσπαθεί να ανιχνεύσει τις ευκαιρίες που αναδύονται, όπως αναδείχτηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών, με το βλέμμα στην μεταπολεμική Ουκρανία,.

Η ολική αναδόμηση της χώρας θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά αναπτυξιακά έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει άμεσες ζημιές αξίας τουλάχιστον 152 δισεκ. δολαρίων (το κόστος αποκατάστασης αγγίζει τα 500 δισεκ. δολάρια) σύμφωνα με κοινή έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες.

Ουκρανία: Παρούσα η Ελλάδα στην ανασυγκρότηση της χώρας – Στο προσκήνιο το επιχειρείν

Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς των ίδιων φορέων το κόστος της ανοικοδόμησης προβλέπεται να φτάσει τα 411 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ να ανεβάζουν τον λογαριασμό στο δυσθεώρητο νούμερο του 1 τρις. ευρώ (1,1 τρις. δολάρια).

Κατασκευαστικός και ενεργειακός τομέας δημιουργούν επενδυτικά πεδία δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς οι κατεστραμμένες υποδομές της χώρας, θα απαιτήσουν κεφάλαια – μαμούθ για την ανάταξή τους ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ απηύθυναν προσκλητήριο στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της ουκρανικής πλευράς, το κόστος της ανοικοδόμησης έχει ανέλθει στα 750 δισ. δολάρια ενώ υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανεβάζουν τον λογαριασμό στο αστρονομικό ποσό του 1 τρις. ευρώ.

Κατασκευές και δομικά υλικά

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα και αυξημένη ζήτηση δομικών υλικών, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις εταιρείες της χώρας μας, τόσο για την ανάληψη έργων, όσο και για επενδυτική δραστηριότητα.

Ναυτιλία

Σημαντικό μέρος του συνολικού όγκου αγαθών που εξάγεται από την Ουκρανία αυτή την στιγμή, διακινείται μέσω στόλων ελληνικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, ο στόλος ελληνικών συμφερόντων έχει πραγματοποιήσει το 37,24% των συνολικών πλοών από ουκρανικούς λιμένες, το οποίο αντιστοιχεί στην μεταφορά του 53,11% των εξαγομένων από Ουκρανία προϊόντων.

Νεοφυείς επιχειρήσεις

Φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού ουκρανικών startup στην Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, στηρίζονται ήδη 8 ουκρανικές εταιρείες. Οι ουκρανικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων (big data), της ενέργειας και της υγείας, αλλά χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ενέργεια

Δεδομένης της εκτεταμένης ζημιάς που έχει προκληθεί στο ουκρανικό δίκτυο παραγωγής ενέργειας και της ανάγκης απεξάρτησης από ενεργειακά προϊόντα ρωσικής προέλευσης, αναμένεται στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η χώρα μας διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην αξιοποίηση ηλιακών και αιολικών πάρκων, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω συνεργασιών με ουκρανικές επιχειρήσεις.

Περιβάλλον

Δυνατότητα δραστηριοποίησης σε τομέα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε κλάδους ανακύκλωσης, επεξεργασίας λυμάτων, άρδευσης κ.α., ενδεχομένως σε πλαίσιο συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από διάσκεψη στην Στοκχόλμη για τις προοπτικές της ουκρανικής οικονομίας οι αντοχές που επιδεικνύει προσβλέποντας στην «μεταπολεμική» εποχή είναι αξιοσημείωτες.

Το Όραμα της Ουκρανίας για το 2030-2035 επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα, στην μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στον βιομηχανικό τομέα με έμφαση στην πράσινη χαλυβουργία και στην προώθηση της ψηφιοποίησης.

Η Ουκρανία προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, δεδομένου του ανθρώπινου δυναμικού της, των υψηλών δυνατοτήτων στην γεωργία, καθώς και των δυνατοτήτων για την πράσινη μετάβαση που προσφέρουν τα σπάνια μέταλλα και οι ψηφιακές δυνατότητες της χώρας.

Η Ουκρανική οικονομία έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, με το τραπεζικό της σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, όπως και οι σιδηρόδρομοι.

Οι επιχειρήσεις παραμένουν και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά στην Ουκρανία, οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά, ενώ πάνω από 60% των μελών της European Business Association (EBA) συνεχίζουν να επενδύουν στην ουκρανική οικονομία.

«Κλειδί» ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα

Το κόστος της ανοικοδόμησης δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί αποκλειστικά από την αναπτυξιακή βοήθεια και θα πρέπει να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι κρίσιμο να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή της προοπτική, και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο του σχεδίου ανοικοδόμησής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις