Μπορεί πριν από λίγες ημέρες να υπέγραψε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφωνία ασφαλείας στο Βερολίνο, όμως ο Σολτς, τόσο από τη γερμανική πρωτεύουσα, όσο και από τη Διάσκεψη του Μονάχου απέφυγε εκ νέου δημόσιες δεσμεύσεις για πιθανή αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στην Ουκρανία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ασκείται πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση να το πράξει, αυτή τη φορά μάλιστα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Ζελένσκι: Πόλεμος όχι όπως στο Instagram

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα αρχικά το περιοδικό Stern κι έπειτα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa όπως και το δημόσιο δίκτυο ARD, οι Κ.Ο. των τριών κομμάτων κρίνουν αναγκαία την αποστολή οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να ανακάμψει και να πλήξει ρωσικούς στόχους πιο αποτελεσματικά, χωρίς όμως να κατανομάζουν ρητά τον κρίσιμο τύπο των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Κριτική από Χριστιανοδημοκράτες

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ταυτόχρονα ζητούν και την αποστολή επιπλέον τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, ενόψει της συνόδου της Ολομέλειας της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής που ξεκινά αύριο, Τετάρτη, σημειώνοντας ότι στόχος είναι «η αποκατάσταση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν άλλωστε θέματα άμυνας, ενώ τo Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τη μη ρητή αναφορά στους πυραύλους Taurus επικρίνουν πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες, επιρρίπτοντας στα κόμματα της συγκυβέρνησης για άλλη μια φορά έλλειψη συνεννόησης και αδυναμία σύμπλευσης.

Τι συνέβη στη Διάσκεψη

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης, αίσθηση είχε προκαλέσει η αποστροφή του καγκελάριου Σολτς ότι η ρωσική απειλή είναι υπαρκτή και ότι «εμείς αλλά και το ΝΑΤΟ, δεν επιδιώκουμε διένεξη με τη Ρωσία. Χωρίς ασφάλεια όμως όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα», πρόσθεσε καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν,ώστε η χώρα χώρα να μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας. «Μόνο αν όλοι στην Ευρώπη δώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια με αλληλεγγύη και μακροπρόθεσμη πνοή η αμυντική βιομηχανία θα αυξήσει αξιόπιστα την παραγωγή της». Ο Σολτς αποκάλυψε επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία για «την ανάπτυξη και εισαγωγή μελλοντικών δυνατοτήτων, όπως όπλων που να πλήττουν στόχους σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ακρίβεια. Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη συνέχει από το κοινό ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει σε κάτι που αποτελεί αίτημα του Κιέβου από καιρό, εάν δηλαδή θα παραδώσει πυραύλους τύπου Taurus.

Ο φόβος ήταν ότι θα μπορούσε να πληγεί η γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κρίμαια. «Βήμα προς βήμα, ανάλογα με την κατάσταση, θα αποφασίσουμε στη συνέχεια τι πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει ούτε έναν από τους πολεμικούς της στόχους και τώρα πρέπει τώρα να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός είναι ακόμη «άθικτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή