Ως το 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξήσει η Γερμανία τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς μεγαλώνει τις επενδύσεις για να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Η δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «μπορεί να είναι μόνο το σημείο εκκίνησης». Οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πιο ικανές ένοπλες δυνάμεις καθώς επεκτείνουν την εμπλοκή τους σε όλο τον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους το Σάββατο κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Η Ευρώπη, o Τραμπ και η αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»

Εκτός από «επαρκή χρηματικά ποσά», η ώθηση θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μεταξύ των αμυντικών εργολάβων, είπε, προσθέτοντας ότι η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων θα είναι δύσκολη δεδομένης της  οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας.

«Όλα αυτά πρέπει να ταιριάξουν μαζί και τότε μπορεί να φτάσουμε το 3% ή ίσως και το 3,5%, εξαρτάται από το τι συμβαίνει στον κόσμο και στην οικονομία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία δεχόταν επί χρόνια πυρά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ επειδή δεν δαπανούσε περισσότερα για τον στρατό της, πριν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχωρήσει στην ιστορική καμπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με την υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ. Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί ή διατεθεί, η Γερμανία μόλις κατάφερε να πετύχει τον στόχο φέτος για πρώτη φορά.

Ο Σολτς δεσμεύτηκε σε ομιλία του νωρίτερα το Σάββατο στο Μόναχο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευση για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ “τη δεκαετία του 2020, τη δεκαετία του 2030 και πέραν αυτής”.

Ωστόσο, ο Πιστόριους αναγνώρισε ότι μόλις εξαντληθεί το ειδικό ταμείο μετά το 2027, θα είναι μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία να βρει τα χρήματα.

«Δεν ξέρω ακόμη πού θα βρούμε τα χρήματα, αλλά τα χρειαζόμαστε», δήλωσε. «Μπορούμε να συζητήσουμε για δαπάνες για κοινωνικά θέματα, για την εκπαίδευση, για την ψηφιοποίηση, για υποδομές και για οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε. «Αλλά χωρίς ασφάλεια, χωρίς ελευθερία στην ασφάλεια, χωρίς ασφαλή ελευθερία, όλα τα άλλα δεν είναι τίποτα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή