Ως το 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξήσει η Γερμανία τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς μεγαλώνει τις επενδύσεις για να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.
Η δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «μπορεί να είναι μόνο το σημείο εκκίνησης». Οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πιο ικανές ένοπλες δυνάμεις καθώς επεκτείνουν την εμπλοκή τους σε όλο τον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους το Σάββατο κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Η Ευρώπη, o Τραμπ και η αναβίωση του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»
Εκτός από «επαρκή χρηματικά ποσά», η ώθηση θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μεταξύ των αμυντικών εργολάβων, είπε, προσθέτοντας ότι η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων θα είναι δύσκολη δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας.
«Όλα αυτά πρέπει να ταιριάξουν μαζί και τότε μπορεί να φτάσουμε το 3% ή ίσως και το 3,5%, εξαρτάται από το τι συμβαίνει στον κόσμο και στην οικονομία μας» είπε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία δεχόταν επί χρόνια πυρά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ επειδή δεν δαπανούσε περισσότερα για τον στρατό της, πριν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχωρήσει στην ιστορική καμπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με την υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ. Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί ή διατεθεί, η Γερμανία μόλις κατάφερε να πετύχει τον στόχο φέτος για πρώτη φορά.
Ο Σολτς δεσμεύτηκε σε ομιλία του νωρίτερα το Σάββατο στο Μόναχο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευση για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ “τη δεκαετία του 2020, τη δεκαετία του 2030 και πέραν αυτής”.
Ωστόσο, ο Πιστόριους αναγνώρισε ότι μόλις εξαντληθεί το ειδικό ταμείο μετά το 2027, θα είναι μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία να βρει τα χρήματα.
«Δεν ξέρω ακόμη πού θα βρούμε τα χρήματα, αλλά τα χρειαζόμαστε», δήλωσε. «Μπορούμε να συζητήσουμε για δαπάνες για κοινωνικά θέματα, για την εκπαίδευση, για την ψηφιοποίηση, για υποδομές και για οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε. «Αλλά χωρίς ασφάλεια, χωρίς ελευθερία στην ασφάλεια, χωρίς ασφαλή ελευθερία, όλα τα άλλα δεν είναι τίποτα».
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα