Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν από τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται, ευρωπαίοι επενδυτές αψηφούν το ρίσκο και συσσωρεύονται στα ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα της περιοχής, καθώς αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ικανότητα των εταιρειών να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock, που παραθέτουν οι Financial Times, ένα ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύεται σε ομόλογα υψηλής απόδοσης της περιοχής φέτος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαίοι επενδυτές του ETF ευνοούν τα «σκουπίδια» ομόλογα στην εγχώρια αγορά τους έναντι των ΗΠΑ από το 2019.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν αδύναμη και αποκλίνει από τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο τρίμηνα, αλλά, με εξαίρεση τη γερμανική μεταποίηση, πιστεύουμε ότι αρχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε ο William Vaughan, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Brandywine Global. Οι αποδόσεις των ομολόγων «έχουν μειωθεί αρκετά από την κορύφωσή τους ώστε να βλέπουμε τη ζήτηση [από εταιρείες και νοικοκυριά] για πιστώσεις να συνεχίζεται».

Αλλά ο Βον είπε ότι η ανησυχία του για τις ΗΠΑ ήταν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.

Στροφή στην Ευρώπη

Οι ευρωπαίοι επενδυτές έχουν την τάση να επιλέγουν τα αμερικανικά junk ομόλογα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος της ζήτησης για ευρωπαϊκό χρέος βοήθησε να μειωθεί το spread —ή το χάσμα— μεταξύ των αποδόσεων των επικίνδυνων ομολόγων και εκείνων των ισοδύναμων γερμανικών ομολόγων – το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης – στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 στις 3,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2022 το χάσμα ήταν έως και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η τελευταία σύσφιγξη των πιστωτικών περιθωρίων έρχεται καθώς η βελτιωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών βοήθησε να εκτιναχθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές σε ιστορικό υψηλό αυτήν την εβδομάδα, με το ράλι της Nvidia να «μεταμορφώνει τη διάθεση ολόκληρης της παγκόσμιας αγοράς κινδύνου», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Deutsche Bank, Jim Reid. .

Οι επενδυτές λένε ότι ένα γρήγορο ράλι στα κρατικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες του 2023 βοήθησε επίσης να ωθήσει χρήματα σε επικίνδυνα ομόλογα φέτος, καθώς η πτώση του κόστους δανεισμού βοήθησε να αμβλυνθούν οι φόβοι σχετικά με την ικανότητα των επικίνδυνων δανειοληπτών να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλής απόδοσης ανέρχεται επί του παρόντος στο 5,7%, το οποίο φαίνεται «αρκετά διαχειρίσιμο» για τους περισσότερους εκδότες, εκτιμούν αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές