Το χουμε πει πολλές φορές κι αποτελεί πλέον κοινό τόπο. Από το τουριστικό κλάδο λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια. Μάλιστα οι ξενοδόχοι ήταν οι πρώτοι που έθεσαν στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη – πριν από δύο χρόνια – το αίτημα να γίνει εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες, κατά τεκμήριο την Ασία. Μάλιστα!

«Πλήρωστε»

Οταν όμως στο χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό του – που έχει καθιερώσει… – ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στο σημείο να απευθύνει την προτροπή προς τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου «πληρώστε καλύτερα», τι μπορείτε να φανταστείτε; Το αυτονόητο φυσικά. Οτι δεν δίνουν καλές αμοιβές, παρ΄ ότι οι ίδιοι κερδίζουν τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερα απ΄ ότι στο παρελθόν….

Κατώτατος

Εγώ όμως υποψιάζομαι και κάτι άλλο. Οτι αυτή η προτροπή του πρωθυπουργού δεν είναι εν κενώ. Αντιθέτως θεωρώ ότι μάλλον σχετίζεται με τις συζητήσεις για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού – που βρίσκονται σε εξέλιξη – και στις γκρίνιες των εργοδοτών, ότι εφόσον είναι πάνω από τα κάποιο επίπεδο – πχ 4% – 5% – θα επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός και διάφορα τέτοια. Το τι θα συμβεί θα φανεί εντός των προσεχών εβδομάδων!

Πολλές κενές θέσεις

Ας επανέλθουμε όμως στο τουριστικό κλάδο. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πολλές κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν επίσης στην τουριστική αγορά λόγω και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η ζήτηση, ιδίως για άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, είναι μεγάλη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κλάδου ώστε να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες της χώρας μας αλλά και στους εσωτερικούς ταξιδιώτες». Ωραία ως ως εδώ….

Αμοιβές

Και συμπληρώνει «το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, έχει όμως να κάνει και με τις αμοιβές. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές στους εργοδότες του κλάδου: “πληρώστε καλύτερα”. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων το 2023 κατέγραψε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το 2022, και των υπηρεσιών εστίασης κατά 9,6% σε σχέση με το έτος 2022»!

Πολιτική βοήθεια

Όπως αντιλαμβάνεστε αποδόμησε πλήρως τα όσα υποστηρίζουν οι εργοδότες του τουριστικού κλάδου σχετικά με τις δυνατότητες αύξησης των αμοιβών. Για να διεκδικεί ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του τον ρόλο του … Πάντσο Βίλα καταλαβαίνετε ότι απαιτεί(!) από τους εν λόγω επιχειρηματίες πολιτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τούτο διότι το συγκεκριμένο πρόβλημα τείνει να προσλάβει … υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση!

—-

ΗΡΑΚΛΗΣ

Πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΗΡΑΚΛΗΣ είχε παρουσιάσει στους δημοσιογράφους τα επόμενα στρατηγικά σχέδια για την ανάπτυξη της.

Έγιναν γνωστά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην παραγωγή προϊόντων με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στην αποθήκευση CO2 και συνολικά ένα επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ.

HOLCIM

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ως γνωστόν αποτελεί μέλος του πολυεθνικού γίγαντα στα οικοδομικά υλικά HOLCIM με έδρα τη Ζυρίχη.

Και μέχρι τώρα η ανώτατη διοίκηση της Ελβετίας, όπως μαθαίνω, δείχνει ικανοποιημένη από το μάνατζμεντ στον ΗΡΑΚΛΗ. Άλλωστε οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας όπως και των μεγάλων έργων υποδομών είναι εντυπωσιακοί. Και η τσιμεντοβιομηχανία ΗΡΑΚΛΗΣ έχει χτυπήσει γερές… δουλειές, όπως τα έργα του Ελληνικού, το αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας κλπ.

Πριν από δύο ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε ο επικεφαλής της HOLCIM για την Ευρώπη κ. Miljan Gutovic.

Όπως πληροφορήθηκα, επισκέφτηκε και το εργοτάξιο της ΗΡΑΚΛΗΣ στο Ελληνικό, όπου δήλωσε ικανοποιημένος τόσο από την ταχύτητα με την οποία έπεσαν τα πρώτα τσιμέντα στον ουρανοξύστη Riviera Tower όσο και για τη συνέχεια των εργασιών σκυροδέτησης του γνωστού κι ως «πράσινου» πύργου.

Το πλαφόν

Ως γνωστόν η κυβέρνηση από την περίοδο της πανδημίας μέχρι και σήμερα διατηρεί την επιβολή ανώτατου περιθωρίου μικτής κερδοφορίας σε κατηγορίες πολλών αγαθών και υπηρεσιών.

Μάλιστα μετά την έκρηξη της ακρίβειας, το Μέγαρο Μαξίμου επέκτεινε το «πλαφόν» και σε άλλα προϊόντα.

Η επιβολή του μπορεί μεν να στοχεύει στη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών που αγοράζουν τα νοικοκυριά για τη διαβίωση τους, από την άλλη μεριά δε, ζορίζει πολλές επιχειρήσεις και αρκετούς κλάδους.

Τα καύσιμα

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο κλάδος των υγρών καυσίμων.

Για τις επιπτώσεις του πλαφόν έχουν μιλήσει τόσο οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων διυλιστηρίων όσο και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά και των πρατηρίων.

Ο κλάδος των καυσίμων είναι μία ιδιαίτερη αγορά – αναφέρομαι στην Ελλάδα – καθώς οι νόμιμες δραστηριότητες απειλούνται από τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη δράση του λαθρεμπορίου.

Λουκέτα

Μου ανέφερε πρόσφατα, διοικητικό στέλεχος εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών ότι το πλαφόν έχει ευνοήσει σημαντικά τους παραβάτες της αγοράς έναντι των επιχειρήσεων που επιμένουν είτε να μη διακινούν παράνομα καύσιμα είτε να μην πειράζουν… τις αντλίες των πρατηρίων.

Τι έχει συμβεί;

Πλειάδα πρατηριούχων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διατήρηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους με αποτέλεσμα να ζητούν από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών τη λύση των μισθωτήριων συμβολαίων που έχουν μαζί τους.

Με πιο απλά λόγια αδυνατούν να κρατήσουν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους και επιστρέφουν τα σήματα και τους χώρους των βενζινάδικων στις εταιρείες.

FILE PHOTO: A person uses a petrol pump to fuel up a car, as the price of petrol rises, in Lisbon, Portugal, March 7, 2022. Picture taken March 7, 2022. REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Ξεφυτρώνουν

Και αυτό είναι μία τάση που καταγράφεται στην αγορά.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη στη λιανική των καυσίμων.

Ξεφυτρώνουν διαρκώς ύποπτα ως προς τις χαμηλές τιμές πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα πιο πολλά φέρουν ανεξάρτητα σήματα.

Μάλιστα, κυκλοφορεί ένα ανεπίσημο μέγεθος. Μέχρι πρόσφατα αυτά τα ύποπτα βενζινάδικα υπολογίζονταν σε περίπου 300 σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα, οι πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 600 ύποπτα βενζινάδικα….

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories