Λήγει

Οι ενήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, όπως είναι γνωστό … απολαμβάνουν του προνομίου από την περασμένο Μάιο οι τράπεζες να τους έχουν «παγώσει» τα επιτόκια των δανείων. Δηλαδή να μην έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που εν τω μεταξύ έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και το πρόγραμμα τον Μάιο λήγει!

Όνειρο…

Προχθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς τις τράπεζες ζήτησε την παράταση του προγράμματος. Δεν γνωρίζω αν είχε … «δει όνειρο» ή ήταν προιόν των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, πάντως φαίνεται πως η παραίνεση του μάλλον εισακουστεί! Αυτό σίγουρα είναι ένα καλό νέο δεν υπάρχει αμφιβολία….

Μέχρι πότε;

Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται να ενσωματωθεί στην πολιτική «αντεπίθεση» της κυβέρνησης με «θετικές» εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Όταν δηλαδή και επισήμως οι τράπεζες θα ενημερώσουν τους «πράσινους» δανειολήπτες για την παράταση του προγράμματος. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: μέχρι πότε θα δοθεί παράταση; Θα είναι ένα χρόνο ή λιγότερο;

Όχι τον Απρίλιο

Επ΄ αυτού μας δίνει ορισμένα δεδομένα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο οποίος σε δηλώσεις του προς Bloomberg από την Γάνδη στην οποία βρίσκεται σε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι δεν αναμένεται από την ΕΚΤ μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Από τον Ιούνιο

Αλλά αντιθέτως φαίνεται σίγουρος – προφανώς με τα σημερινά δεδομένα και τις αντίστοιχες προβλέψεις – ότι τον Ιούνιο θα γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων! Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνοντας με ρυθμό 50 μονάδες βάσης σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αντιθέτως η αποκλιμάκωση τους θα γίνει με χαμηλότερο ρυθμό.

Μόνο

Δηλαδή η πρώτη μείωση τουλάχιστον δεν θα είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης. Και ο ίδιος εκτιμά ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει στο 2% στο τέλος του 2025. Μάλισταααα.

Λιγότερο;

Κι ερχόμαστε στο πρόγραμμα του «παγώματος» των επιτοκίων των ενήμερων στεγαστικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Φαίνεται πως αυτή την φορά δεν θα είναι ενός χρόνου η παράταση. Δηλαδή μέχρι τον επόμενο Μάιο. Ίσως να είναι μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό όμως που έχει σημασία για τους δανειολήπτες – που κατόρθωσαν να διατηρήσουν ενήμερα τα δάνεια τους περνώντας «διά πυρός και σιδήρου» – είναι να μην επιβαρυνθούν άλλη αύξηση του επιτοκίου.

Θα το προβλέψει;

Διότι αν το πρόγραμμα φτάσει ως τον Δεκέμβριο του 2024 και το επίπεδο του επιτοκίου της ΕΚΤ είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του δανείου, τότε οι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν έστω και για διάστημα ορισμένων μηνών μεγαλύτερη δόση. Ελπίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης θα προβλέψει τουλάχιστον ώστε η παράταση του προγράμματος να είναι ετήσια – ούτε ένα μήνα λιγότερο!

———————————–

Οικογένεια Καρνέση

Τα τραγικά γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation Inc. στη Γλυφάδα έφεραν στο φως της δημοσιότητας αρνητικά γεγονότα που σχετίζονται με τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση.

Πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν γύρω από τις δραστηριότητες τους και τις σχέσεις μεταξύ μελών της οικογένειας.

Ελίν

Στην κοινή γνώμη έγινε επίσης γνωστό πως εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Ελίν είναι ο Καπτα – Σπύρος Καρνέσης.

Στους ανθρώπους της Ελίν προκάλεσαν σοκ τα όσα συνέβησαν στα γραφεία της ναυτιλιακής. Και όπως μαθαίνω δεν τους άφησε ανεπηρέαστους.

Ωστόσο, αυτό που μου σημειώνουν πηγές μου δέκα μέρες μετά το μακελειό στη Γλυφάδα, η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία πετρελαιοειδών συνεχίζει αλώβητη τη δραστηριότητα της.

Κι αυτό καθώς η διοίκηση και συνολικά η εταιρική διακυβέρνηση της είναι ανεξάρτητη με τον μέτοχο να μην έχει ποτέ καμία εμπλοκή στις όποιες αποφάσεις της εταιρείας που έχουν να κάνουν με τους τομείς δραστηριότητας της.

———————————–

Διαγωνισμοί

Φαίνεται ότι στους διαγωνισμούς προμηθειών και έργων του δημοσίου κάποιες «τρύπες» έτσι να στήνονται τα αποτελέσματα υπάρχουν.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος κυρίως με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αραίωση των επαφών μεταξύ κρατικών λειτουργών και επιχειρήσεων.

ΤΑΙΠΕΔ

Γιατί τα λέω αυτά; Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες που έκανε χθες στον ΟΤ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την απόπειρα τεχνικών εταιρειών και άλλων συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων να επιχειρούν να στήσουν τα αποτελέσματα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος

Μόνο που η κίνηση του κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη να βγει δημόσια να καταγγείλει αυτές τις απόπειρες στρέβλωσης των διαγωνισμών αλλά και να στείλει, όπως μαθαίνω, έξι περιπτώσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δείχνει πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με μία διαφορετική, σε σχέση με όσα ξέρουμε για το δημόσιο, αντίληψη.

Άλλωστε και ο ίδιος στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης οπότε γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη τους διαγωνισμούς για τις κρατικές προμήθειες….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories