Οδηγίες…

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης «αφιέρωσε» την ημέρα του προσπαθώντας να «νουθετήσει» τους εγχώριους τραπεζίτες να μην συμπεριφέρονται σαν πρωταγωνιστές μυθιστορημάτων του … Ντίκενς!

… προς τραπεζίτες!

Πέρυσι μετά από τον επί χρόνια διασυρμό που υπέστησαν οι τράπεζες για την πώληση των κόκκινων δανείων και τις τραγικές ανθρώπινες ιστορίες που αναδείχθηκαν στη δημόσια σφαίρα, αποφάσισαν να κάνουν και μία θετική κίνηση προς τους συνεπείς δανειολήπτες. Αποφάσισαν να «παγώσουν» τα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου. Και το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2023. Και κέρδισαν – νομίζω – δύο αυξήσεις. Όμως οσονούπω λήγει….

Παραίνεση

Και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς – ενήμερους το τονίζω – δανειολήπτες είναι αν το πρόγραμμα θα παραταθεί, μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Επ΄ αυτού ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, κάλεσε τις τράπεζες να συνεχίσουν το πρόγραμμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες υιοθέτησαν πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν υψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί»!

Μάλλον…

Εχω μία μικρή υποψία – λόγω του ειδικού βάρους του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – ότι η παραίνεση του μάλλον θα εισακουστεί. Θα φανεί, εξάλλου, στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων….

Προμήθειες

Ακολούθως ο κ. Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τραπεζών και παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS, εκτός των άλλων θεμάτων που αφορούν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις προμήθειες που εισπράττουν από τους επαγγελματίες σε συναλλαγές μικρής αξίας. Και μάλιστα άμεσα! Επί παραδείγματι η πώληση των τσιγάρων με POS δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στον επαγγελματία!

Λίφτινγκ…

Εχω την εντύπωση πως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού, επιχειρεί με τις προαναφερόμενες κινήσεις να βελτιώσει το προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο έχει πληγεί, πρωτίστως από την ακρίβεια. Όχι πως είναι άσχημες οι παραπάνω κινήσεις, εφόσον βεβαίως «εισακουστούν»….

——-

Ινδία

Στη μακρινή Ινδία, στην πλέον αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του.

Περί τα 70 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων συμμετέχουν σε ειδικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει οι Ινδοί στο Νέο Δελχί, στη Βομβάη και το Μπάγκαλορ.

Τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας, όπως θα διαβάσατε μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων υπεγράφησαν και έπεται συνέχεια…

Το ΤΑΙΠΕΔ

Στην αποστολή βρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης και έχω την εντύπωση πως η αυριανή ημέρα του ανήκει.

Στο Μπάγκαλορ θα λάβει μέρος σε forum όπου πρόκειται να παρουσιάσει 12 περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου απευθύνοντας πρόσκληση σε Ινδούς επιχειρηματίες για να επενδύσουν.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν το ακίνητο του δήμου Φυλής που προορίζεται για την ανάπτυξη logistic center αλλά και το Λιμάνι του Λαυρίου.

Μαθαίνω πως σύντομα θα δούμε τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς να βγαίνουν στον αέρα…

—-

H ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Η αλήθεια είναι ότι η συνδικαλιστική ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ, η γνωστή ΓΕΝΟΠ έχει πολύ καιρό να απασχολήσει με αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα.

Οι μπούκες… συνδικαλιστών στα γραφεία διοικητών, τα μπλακ άουτ που προκαλούσαν στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και οι πύρινοι λόγοι ανήκουν στο παρελθόν. Και για την ακρίβεια, αποδοκιμάστηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις εκλογές του συνδικάτου το 2022.

Η κοπή της πίτας

Γιατί θυμήθηκα τη ΓΕΝΟΠ;

Η αφορμή ήταν η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου της ΔΕΗ που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου στον ιστορικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Νέου Φαλήρου.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ βρέθηκε εκεί, χωρίς πανό, χωρίς απόπειρα κατάληψης. Και μάλιστα ο πρόεδρος που εξέλεγη στο τέλος του 2022 κ. Αντώνης Καρράς με ομιλία του επικρότησε το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης Στάσση αλλά και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων χωρίς φραστικές απειλές και ανέξοδες συνδικαλιστικές κορώνες.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης (από αριστερά), ο πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ κ. Κ. Μανιάτης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Α. Καρράς

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Όπως προκύπτει από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ οι εργαζόμενοι και η διοίκηση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και για περισσότερες προσλήψεις.

Μαθαίνω ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα ως προς τη συλλογική σύμβαση εργασίας…

Και μάλλον το πλαίσιο θα είναι ικανοποιητικό για τους εργαζόμενους, λένε κάποιες πληροφορίες μου.

Ίσως και για αυτό ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αλλά και ο πρόεδρος της ΕΤΕ (Ένωση Τεχνικών Ελλάδος) ανέβασαν στην ιστοσελίδα μαζί με τον CEO κ. Γιώργο Στάσση κοινή φωτογραφία…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories