Στα επίπεδα των 60 χιλ. δολαρίων αναρριχάται σήμερα το bitcoin, βλέποντας πλέον με μεγαλύτερες προσδοκίες το ιστορικό υψηλό των 68 χιλ. δολαρίων, μόλις λίγους μήνες μετά την κατάρρευσή του στα επίπεδα των 22 χιλ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Στα τρέχοντα επίπεδα, το bitcoin βρίσκεται στα υψηλά της τελευταίας τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 35%, λόγω κυρίως του ενθουσιασμού που πυροδότησε μια σειρά από ETF που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται τον Ιανουάριο.

Bitcoin: Κινέζοι εξορύκτες βρίσκουν νέο καταφύγιο στην Αιθιοπία

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κρυπτογράφηση αναδύεται από τις στάχτες του 2022», σχολίασε ο Ryan Rasmussen, ανώτερος αναλυτής κρυπτονομισμάτων της Bitwise Asset Management. «Το βασικό σενάριο είναι ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει τα 125.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε ο Mark Palmer του Benchmark στο Yahoo Finance Live.

Ο ρόλος των ETFs

Το «πράσινο φως» στα 11 ETFs, σε bitcoin spot που έδωσε στις 10 Ιανουαρίου αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), αποτέλεσε σύμφωνα με αναλυτές σημείο καμπής τόσο για το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, όσο και συνολικά για την αγορά των cryptos καθώς όπως αναφέρεται «ξαναστήνει το παιχνίδι για ολόκληρο τον κλάδο».

Από την ημέρα κυκλοφορίας τους οι αναλυτές τόνιζαν ιδιαίτερα τη μεγάλη μάχη που καλούνται να δώσουν τα funds για να πάρουν ένα μερίδιο σε μια αγορά που ήδη μετρά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι πρώτες αυτές ημέρες επεφύλαξαν μία έκπληξη: η Grayscale, η οποία επί της ουσίας «ανάγκασε» τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν τα κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε ανταλλαγή για bitcoin έχει χάσει δισεκατομμύρια από την ημέρα κυκλοφορία τους, σε αντίθεση με τους ομολόγους της που μέχρι στιγμής κερδίζουν…

Αναπόφευκτα, πλέον, θα δούμε σύντομα την ανάπτυξη ακόμη πιο δομημένων μέσων, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούνται από νέες πηγές εσόδων, όπως η ιδιωτική πίστωση – το λογικό επόμενο βήμα για χρηματοπιστωτικά προϊόντα που είναι εγγενώς ψηφιακά και σχετικά εύκολο να εισέλθουν στην παγκόσμια αλυσίδα των πληρωμών και μεταφορών κεφαλαίων.

«Halving» στην εξόρυξη

Ο προσεχής Απρίλιος θα είναι επίσης ένας σημαντικός μήνας, καθώς θα σηματοδοτήσει ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και ορίζει τον περιορισμό, στο μισό, του ποσοστού της προσφοράς του κρυπτονομίσματος, λόγω μείωσης των αμοιβών για τους εξορύκτες. Αυτή η εξέλιξη θα μειώσει μαζικά τον ρυθμό με τον οποίο «κόβονται» νέα νομίσματα.

Τους 12 μήνες πριν από το τελευταίο halving το 2020, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε 83% από περίπου 3.000 δολάρια σε περίπου 5.500 δολάρια, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στο ότι η συμπίεση της προσφοράς θα ωθούσε υψηλότερα την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δηλαδή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto