Με το βλέμμα στις μισθολογικές αυξήσεις συνεδριάζουν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι καλούνται να σταθμίσουν εάν πράγματι, όπως ελπίζουν, οι αυξήσεις θα είναι τέτοιες ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Ενώ οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που θα τεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης προεξοφλείται ότι θα αποκαλύψουν μια ελαφρώς πιο ήπια προοπτική για τον πληθωρισμό, η εστίαση των αξιωματούχων της ΕΚΤ βρίσκεται στους μισθούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αυξάνονται με ποσοστά υπερδιπλάσια του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Η ανησυχία είναι τέτοια ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η αξιολόγηση της εξέλιξης στα μισθολογικά τους επόμενους τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν τη νομισματική χαλάρωση – έχοντας υπόψη, επίσης, παρόμοια διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ομόλογοί τους στη Fed και στην BoE.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων

Αυτό, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, σημαίνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση δεν αναμένεται κάποια απόφαση που θα σηματοδοτεί αλλαγή στα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί και πιο πέρα.

Ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, βλέπει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να συνεχίζει να αυξάνεται πολύ γρήγορα.

«Δεν πιστεύω σε ένα σενάριο Goldilocks (σ.σ.: «όνειρο») ονειρεμένα καλά)», είπε, μιλώντας στο Bloomberg. «Το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη λυθεί».

Το αισιόδοξο σενάριο με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ περιλαμβάνει επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο χωρίς βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία για τις χώρες της ευρωζώνης.

Ορισμένοι δείκτες κινούνται προς την κατεύθυνση της επαλήθευσης αυτού του σεναρίου.

Ο ρυθμός αύξησης των συλλογικών συμβάσεων επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά από το 2022 το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από ένα υψηλό ποσοστό ρεκόρ την προηγούμενη περίοδο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ επισημαίνουν επίσης ότι οι μισθολογικές πιέσεις μετριάζονται από το 2024 και ότι η αύξηση των μισθών πέφτει κάτω από το 3% το 2026 – ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συνάδει με τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Την ίδια στιγμή, όμως, ένας νέος, πιο μακροπρόθεσμος δείκτης της ΕΚΤ έδειξε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ένα σημείο ασφαλούς καμπής.

Ο Kraemer της Commerzbank επισημαίνει επίσης τα αρνητικά στοιχεία για την παραγωγικότητα, που, όπως λέει, έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος με τρόπο που δεν θα είναι συμβατή με τον στόχο πληθωρισμού 2% . «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν ξανά».

Και, ενώ η ΕΚΤ αναμένει ότι ένα μέρος της αύξησης του κόστους θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι αργά η γρήγορα θα αποτυπωθούν στον πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμών.

Εξ ου και η συγκράτηση των αξιωματούχων της ΕΚΤ που επισημαίνουν ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν αποφασίσουν μια πρώτη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ τις προηγούμενες μέρες, η βραδύτερη αύξηση των μισθών στα τέλη του περασμένου έτους ήταν «ενθαρρυντική», αλλά οι μεταγενέστεροι γύροι διαπραγματεύσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές του Bloomberg Economics αναμένουν από τη Λαγκάρντ να αξιοποιήσει τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ μετά την επόμενη συνεδρίαση στις 6-7 Μαρτίου για να προετοιμάσει το έδαφος για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων, αλλά θεωρούν πολύ εξόχως πιθανό να υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να προχωρήσουν μέχρι να έχουν περισσότερα στοιχεία. για τους μισθούς.

Ορισμένοι, πάλι, όπως Dirk Schumacher, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας στη Natixis, πιστεύουν ότι το όραμα της ΕΚΤ μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εκτιμώντας πως υπάρχει σαφώς μια σειρά μισθολογικών αυξήσεων που δεν εμποδίζουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Τα δεδομένα, ωστόσο, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, ήταν υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή