Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τέλος στον αποπληθωρισμό μετά την πρόσφατη άνοδο των τιμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση αφού καθορίσει εάν οι ετήσιες συνομιλίες για τη διαχείριση των μισθών της εργασίας που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαρτίου θα αποδειχθούν αρκετά ισχυρές ώστε να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των τιμών και επίσης να εξετάσουν τις προοπτικές για τις τάσεις των τιμών.

Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα σημαίνει ότι η Ιαπωνία θα απελευθερωθεί από τον αποπληθωρισμό που καθορίζει την οικονομική δραστηριότητα για πάνω από δύο δεκαετίες, ανέφεραν οι πηγές.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας ήταν σε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά το 2001, με το έθνος να αγωνίζεται για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών να σπάσει έναν φαύλο κύκλο χαμηλότερων εταιρικών κερδών, χαμηλών μισθών και αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Lyodo, ότι με το τέλος του αποπληθωρισμού, η κυβέρνηση θα εξετάσει εξονυχιστικά ένα ευρύ φάσμα δεικτών, όπως οι τιμές καταναλωτή, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το παραγωγικό κενό και τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ.

Τα τελευταία στοιχεία

Ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτών στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις και παρέμεινε στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι θα τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τον Απρίλιο.

Η άνοδος 2,0% στον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) ήταν πιο αργή από την αύξηση 2,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών την Τρίτη. Ωστόσο, το κέρδος ξεπέρασε τις μέσες προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 1,8%, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις προσδοκίες υψηλών μισθολογικών αυξήσεων από τις μεγάλες εταιρείες στις συνομιλίες για τους μισθούς διαχείρισης της εργασίας στις 13 Μαρτίου που θα άνοιξαν το δρόμο για την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

«Ο ΔΤΚ του Ιανουαρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η BOJ να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα Shunto που θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Marcel Thieliant στην Capital Economics, αναφερόμενος στο ιαπωνικό όνομα για τις συζητήσεις για τους μισθούς.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε πιο πιθανή μια αύξηση τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο Thieliant.  Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας περιλαμβάνει τα προϊόντα πετρελαίου, αλλά αποκλείει τις τιμές των φρέσκων τροφίμων.

Κλειδί για τις αποφάσεις

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το κλειδί για τις αποφάσεις στο μέλλον, είναι εάν οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν τον πληθωρισμό αρκετά ώστε να δώσουν στα νοικοκυριά αγοραστική δύναμη, και οι εταιρείες να μπορούν να συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος και να διατηρήσουν τον πληθωρισμό μόνιμα στο στόχο του 2% της BOJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ