«Θα το δώσει, δεν θα το δώσει;». Σε «μάδημα της μαργαρίτας» εξελίσσεται η συζήτηση για το αν τελικά η κυβέρνηση θα δώσει πριν το Πάσχα έκτακτο βοήθημα σε ευπαθείς ομάδες. Η συζήτηση ανοίγει και κλείνει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική σύνδεση την Τρίτη 4 Μαρτίου κατά την επίσκεψή του σε Σούπερ Μάρκετ στη Λένορμαν για να δει αν πέφτουν οι τιμές ρωτήθηκε αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο βοήθημα το Πάσχα και απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω απολύτως τίποτα για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, διότι – όπως καταλαβαίνετε – είμαστε στην αρχή ακόμα της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση».

Τι κρύβεται όμως πίσω από την απάντηση αυτή; Θα δοθεί τελικά το έκτακτο βοήθημα πριν τις γιορτές; Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο του έτους, ξεκινάει η συζήτηση για το αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο βοήθημα πριν το Πάσχα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις του υπουργού, των αρμόδιων υφυπουργών και των αρμόδιων στελεχών σε γενικές γραμμές κινούνται στη γραμμή ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητούμε κάτι τέτοιο» ή ότι «για να δοθεί ένα τέτοιο επίδομα θα πρέπει να το επιτρέψουν τα έσοδα του προϋπολογισμού». Αυτές οι δηλώσεις συνήθως προηγούνται των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι πριν τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων εγκρίνει τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος σε κοινωνικές ομάδες που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη μάστιγα της ακρίβειας.

Αυτό το Πάσχα όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονικές περιόδους που δίνονται έκτακτα βοηθήματα. Από τη μία υπάρχει ο κόφτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε παροχές προκειμένου να μην κινδυνέψει ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και από την άλλην υπάρχει η παρατεταμένη ακρίβεια αλλά και οι ευρωεκλογές όπου η κυβέρνηση, προφανώς αν υπάρξει οικονομική δυνατότητα, θέλει να ενισχύσει περίπου 2.500.000 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν με αρκετά χαμηλά εισοδήματα.

Να θυμίσουμε, ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο πολιτικά «στρυμωγμένη» από διάφορα γεγονότα, στο τέλος αποφασίζει να δώσει κάποιο επίδομα. Αυτή τη φορά θέλει να πάει στις ευρωεκλογές χωρίς να λένε οι ψηφοφόροι ότι το Πάσχα δεν έδωσε τίποτα. Το πιθανότερο είναι ότι και αυτή τη φορά κάτι θα δώσει.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ουσιαστικά ταυτίζονται με την δήλωση του πρωθυπουργού, που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης για το θέμα αυτό και δηλώνουν ότι «έκτακτο βοήθημα δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς. Όμως αυτοί οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν εφόσον τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπεραποδώσουν και ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι πρέπει να δοθεί εκ νέου ένα έκτακτο βοήθημα».

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη δημόσια απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων κ. Κωστή Χατζηδάκη σε σχετικό ερώτημα αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «δεν βλέπω κάτι στον ορίζοντα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί ως προς το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να πληρώσουμε χρήματα που δεν έχουμε. Η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δε θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης ο οποίος αναφερόμενος στην πιθανότητα χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών για το Πάσχα, διευκρίνισε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το πασχαλινό bonus, κι αυτό διότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού. Έχουμε μια πρώτη εικόνα για τον Ιανουάριο -και μάλιστα χωρίς τα οριστικά δεδομένα, άρα δεν είναι δυνατόν να αποφανθούμε εάν υπάρχουν ή όχι περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης».

Ο φετινός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε υπό στενά δημοσιονομικά περιθώρια λόγω και των αλλαγών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και λόγω του ότι έπαψε να ισχύει η ρήτρα διαφυγής που λειτούργησε ευεργετικά για παροχές την περασμένη τετραετία, θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και η οικονομία να αυξηθεί με 2,1% του ΑΕΠ. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν γι αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατάει στάση αναμονής σε μία σειρά έκτακτων παροχών αλλά και σε αιτήματα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων όμως είναι για παράδειγμα οι αγρότες.

Πάντως, η απόφαση για τον αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο επίδομα αναμένεται να ληφθεί τον Απρίλιο βάσει της πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού και οι δικαιούχοι – εφόσον προκριθεί – θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, όσοι λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που μπορεί να λάβουν το έκτακτο βοήθημα που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 150 έως 200 ευρώ ανέρχονται σε 1.055.000 και λαμβάνουν μηνιαία κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ. Στην περίπτωση των οικογενειών με παιδιά, δικαιούχοι θα είναι 800.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα μέσω εγκεκριμένης αίτησης Α21 από τον ΟΠΕΚΑ και το ποσό που μπορεί να λάβουν θα ανέρχεται σε μίαμιση μηνιαία δόση.

Οσον αφορά στους 210.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το έκτακτο βοήθημα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 50% του μηνιαίου επιδόματος, ενώ για τα 225.000 άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ εκτιμάται ότι το έκτακτο βοήθημα εφόσον εγκριθεί θα κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion