Κατώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει σχεδόν οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά τις ήδη χαμηλές προσδοκίες, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του FactSet από το CNBC, με τους αναλυτές να βλέπουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα συνεχίσει να δυσκολεύεται εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, 313 εταιρείες έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2023, με το 50,2% εξ αυτών να σημειώνει πτώση, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC. Αυτή η επίδοση, μάλιστα, ήταν η χειρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η ανάλυση των κλάδων έδειξε ότι τα υλικά, η διακριτική ευχέρεια καταναλωτών και η υγειονομική περίθαλψη ήταν μεταξύ των τομέων με τις χειρότερες επιδόσεις για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς με το υψηλότερο ποσοστό υπερβάσεων των προσδοκιών, σύμφωνα με τα δεδομένα του FactSet.

Deutsche Bank: Έστειλαν στην 9η θέση των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τα «μεγαθήρια» [γραφήματα]

Αναζητώντας την ανάκαμψη

Σύμφωνα με τον Edward Stanford, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών στην HSBC, «δεν έχουμε δει τόσο χαμηλό επίπεδο κερδών για πολύ καιρό». Και η απογοήτευση έχει «αρκετά ευρεία βάση».

Ο Philippe Ferreira, αναπληρωτής επικεφαλής για την οικονομία και τη στρατηγική πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Kepler Cheuvreux, είπε ότι υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτές τις απογοητεύσεις. «Το ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 0% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η σημαντική έκθεση στην Κίνα για ορισμένες εταιρείες, η οποία αποτέλεσε εμπόδιο (για παράδειγμα στη L’Oreal). Η Κίνα αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια περίοδο αποπληθωρισμού και υποτονική καταναλωτική ζήτηση, εξήγησε.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε κατά 0,1%, αποφεύγοντας έτσι τεχνικά μια ύφεση — που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, με την ευρωπαϊκή οικονομία να καλείται να αντιμετωπίσει του «μετασεισμούς» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό πυροδότησε την ενεργειακή κρίση στην περιοχή και οδήγησε σε υψηλό πληθωρισμό ρεκόρ. Ως εκ τούτου, το μπλοκ αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που καθιστά ακριβότερο για τις εταιρείες τη λήψη νέας χρηματοδότησης.

Αυξάνονται οι επαναγορές τίτλων

Η Sharon Bell, ανώτερη αναλύτρια για την Ευρώπη στην Goldman Sachs, ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει μια νέα τάση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των αποτελεσμάτων.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι πολλές εταιρείες ανακοινώνουν επαναγορές τίτλων», είπε στο CNBC. Δηλαδή προσπαθούν οι εταιρείες να αγοράσουν ίδιες μετοχές, μειώνοντας έτσι την προσφορά σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές και να εξασφαλίσουν αποδόσεις στους υφιστάμενους μετόχους.

«Σταδιακά γιγαντώνεται το φαινόμενο. Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ πριν τα τελευταία 20, 30 χρόνια, όταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωναν μερίσματα και δεν έκαναν επαναγορές», είπε η Bell, η οποία απέδωσε την τάση στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές στις ευρωπαϊκές μετοχές. Η Shell, η Deutsche Bank, η Novo Nordisk, η UBS και η UniCredit ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών που ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορές μετοχών το 2024.

Άλλωστε και το 2024 οι εκτιμήσεις δεν είναι πολύ θετικές. «Πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση για τους ίδιους λόγους, δηλαδή την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την έλλειψη στήριξης της νομισματικής πολιτικής, πέρα από την αδύναμη εγχώρια καταναλωτική ζήτηση», δήλωσε ο Ferreira.

«Περιμένουμε ωστόσο μια σημαντική απόκλιση μεταξύ εκείνων των εταιρειών που εκτίθενται σε καταναλωτές των ΗΠΑ ή σε ταχέως αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, και εκείνων των οποίων τα έσοδα είναι λιγότερο διαφοροποιημένα γεωγραφικά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης