Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρος του πολυεθνικού ομίλου Dangote Group Άλικο Ντανγκότε κατασκεύασε το  διυλιστήριο Dangote Petroleum σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη Νιγηρία να γίνει αυτάρκης σε καύσιμα.

Το αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων διυλιστήριο, στην παραλιακή πόλη Λέκκι, κοντά στο Λάγος, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αποτυχιών, τελικά ξεκίνησε την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα.

Εμφανιζόμενος στο The David Rubenstein Show το 2020, ο Ντανγκότε είχε πει ότι το πετρέλαιο αποτελούσε περίπου το 90% του συναλλάγματος της Νιγηρίας και το 60% των κρατικών εσόδων.

Ωστόσο, η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα πρέπει να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων της λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων διύλισης. Αυτό είναι κάτι που το νέο διυλιστήριο Dangote στοχεύει να αλλάξει, παράγοντας τελικά έως και 650.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, ο Ραφίκ Ράτζι, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών για την Αφρική, είπε στο Business Insider ότι θα εκπλαγεί πολύ αν το διυλιστήριο μπορούσε να παράγει ακόμη και 100.000 βαρέλια την ημέρα στην αρχή και είναι απίθανο να λειτουργήσει πλήρως πριν από το 2027.

«Οι αποδόσεις θα είναι εξαιρετικά κάτω από τις αναμμενόμενες» στο «τρέχον στάδιο ολοκλήρωσης», είπε ο Ράτζι, προσθέτοντας ότι «θα έβγαζαν περισσότερα χρήματα απλώς πουλώντας το αργό».

Άλικο Ντανγκότε

Ο Ντανγκότε γεννήθηκε σε μια πλούσια Νιγηριανή οικογένεια ως δισέγγονος του Αλχασάν Νταντάτα, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Δυτικής Αφρικής.

Σπούδασε επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην Αίγυπτο πριν επιστρέψει στη Νιγηρία για να δημιουργήσει μια επιχείρηση εμπορίας τσιμέντου.

Αυτόή αργότερα εξελίχθηκε στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Dangote Cement, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Αφρικής.

Ο Ντανγκότε έχει καθαρή αξία 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 98η θέση στο Bloomberg Billionaires Index. Το Forbes τοποθετεί την περιουσία του στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, που τον καθιστούν τον πλουσιότερο άνθρωπο της Αφρικής.

Ο Ντανγκότε είπε στον Rubenstein στη συνέντευξή του το 2020 ότι αυτός ο τίτλος ήρθε με “πολλά μπαγκάζια” και πολλές απαιτήσεις, αλλά το θεωρούσε θετικό, καθώς του άρεσε να επιστρέφει στην κοινωνία.

Ο Ντανγκότε συμμετέχει σε πολλά φιλανθρωπικά εγχειρήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στην Αφρική με τη βοήθεια του Μπιλ Γκέιτς και της κατασκευής ενός νοσοκομείου «παγκόσμιας κλάσης» στη Νιγηρία.

Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο τον Ιούνιο, ο Γκέιτς είπε ότι ήταν «τυχερός που αποκαλούσε τον Άλικο Ντανγκότε φίλο εδώ και πολλά χρόνια», προσθέτοντας ότι είχαν «πολλά κοινά: Και οι δύο ξεκινήσαμε επιτυχημένες επιχειρήσεις και στη συνέχεια, για τη δεύτερη πράξη μας στη ζωή, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε ιδρύματα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης».

Ο Γκέιτς είπε ότι ο Ντανγκότε είχε υποστηρίξει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και βοήθησε να εργαστεί μαζί του σε τομείς όπως ο «υποσιτισμός, η ενίσχυση των τροφίμων και η πολιομυελίτιδα».

Εκτός από τη φιλανθρωπία, ο Ντανγκότε έχει εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για την αγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Arsenal της Premier League, αλλά είπε στον Rubenstein ότι ήθελε να επικεντρωθεί πρώτα στο διυλιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση