Στις χασαποταβέρνες

Θυμάστε που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δεν είχε αφήσει… χασαποταβέρνα ανά την επικράτεια που να μην την επισκεφτεί; Και συζητούνταν τότε ότι σχεδίαζε τον οδηγό για «Το καλό φρυγαδέλι – Ενας χρήσιμος οδηγός για καλοφαγάδες» – δεν γνωρίζω αν τον εξέδωσε τελικά και τι απέγιναν τα χειρόγραφα!

Οδηγός αγοράς

Ε, λοιπόν, τον ανταγωνίζεται επαξίως ο νυν πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χθεσινή είναι η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη του σε σούπερ μάρκετ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Στην επόμενη επίσκεψη, έχω την εντύπωση, πως έχει μαζί του και «λίστα» με τα ψώνια που χρειάζεται η σύζυγος του! Ενώ συζητείται πλέον σοβαρά σε διάφορους κύκλους της αγοράς, πως μάλλον σκοπεύει να εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Οδηγός αγοράς – Το πιο φθηνό σαμπουάν»!

Ευτυχισμένος

Βεβαίως στην επίσκεψη του στο κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» – στον πάνω όροφο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας – τον συνόδευε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, που τόσο έχει μοχθήσει. Κι ένιωθε βέβαια ευτυχισμένος που τους κόπους του τους έχει αναγνωρίσει ο πρωθυπουργός….

————————–

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Και μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης στον Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1 ρωτήθηκε αν θα δοθεί βοήθημα το Πάσχα. Τι το ήθελε κι αυτός ο ευλογημένος να το ρωτήσει, ώρα είναι να ξαναμπεί στο νοσοκομείο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης – χτύπα ξύλο! – που έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια!

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης

Κι υπάρχει ο κίνδυνος να τον πιάσει κανένα… «αμόκ» τον υφυπουργό του, τον κ. Χάρη Θεοχάρη – σκληρός και άτεγκτος όπως είναι – και να γυρνά από ραδιόφωνο σε κανάλι και τούμπαλιν και να διαψεύδει με τον γνωστό μονότονο τρόπο του «δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα το Πάσχα»….

Σαρακοστιανά….

Όμως ο πρωθυπουργός μας είναι large – συνήθως με τα… λεφτά των άλλων. Έτσι απάντησε στον γνωστό άνκορμαν πως «Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Στο τραπέζι του Πάσχα και της Σαρακοστής θα γίνει το καλύτερο δυνατό». Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε το «σαρακοστιανό καλάθι του νοικοκυριού». Ευλογημένη μέρα ήταν η χθεσινή για τους καταναλωτές….

————————–

Του αρακά…

Του… αρακά γίνεται από χθες σε X (πρώην Twitter) και Facebook.

Η επιβολή προστίμου 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών Αίνος καθότι «ύστερα από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων σε 72 κωδικούς προϊόντων (1/7/2023 έως 30/9/2023), διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε 50 κωδικούς αποκόμιζε μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεσήκωσε τους χρήστες των social media.

Τα «χώνουν»

Οι περισσότεροι «τα χώνουν», κατά το κοινώς λεγόμενο, στην κυβέρνηση γιατί επέβαλλε πρόστιμο για αισχροκέρδεια σε μια εταιρεία που πουλάει φθηνότερα τα προϊόντα της σε σύγκριση με ομοειδή προϊόντα άλλων εταιρειών. Υπάρχει βεβαίως και το «αντίπαλο στρατόπεδο», όπως συνήθως συμβαίνει, προτάσσοντας οικονομικά επιχειρήματα.

Σε κάθε περίπτωση οι πύρινες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα ότι «η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι συνεχής και καθημερινή» και ότι η κυβέρνηση «δεν εφησυχάζει μέχρι να επικρατήσει η τάξη και η ευνομία σε όλη την αγορά» από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι μάλλον δεν πείθουν τους καταναλωτές.

Η Αίνος

Και το καλύτερο; Η εταιρεία Αίνος, η οποία προτίθεται να πάει στα διοικητικά δικαστήρια «προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της», απέκτησε τέτοια προβολή, που ούτε το είχε φανταστεί…

Εδώ θα είμαστε για τις εξελίξεις…

————————–

Χαμόγελα

Να φύγω, όμως, από το καλάθι της νοικοκυράς και να σας πάω σε κάτι πιο business και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Και για την ακρίβεια να σας μεταφέρω στις Βρυξέλλες, όπου εκεί χθες πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Το κλίμα, όπως μαθαίνω, δεν είχε καμία σχέση με εκείνο του 2021 και 2022 οπότε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης οι 27 υπουργοί μόνο κράνη και παλάσκες δεν φορούσαν…

Ο φόβος και τα έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης ενός πιθανού ενεργειακού μπλακ άουτ που θα προκαλούσε ο Πούτιν ανήκει πια στο παρελθόν.

Αν και η σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών για μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου παραμένει στο τραπέζι… αλλά μάλλον τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.

Πάντως οι υπουργοί χθες στις Βρυξέλλες ήταν γεμάτοι χαμόγελα…

Και όχι μόνο…

Οι ηλεκτροπαραγωγοί

Μαθαίνω, λοιπόν, πως αυτά τα χαμόγελα αισιοδοξίας έφτασαν μέχρι και την Ελλάδα.

Μία φράση – προτροπή της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο υπουργών έφερε θετικές και αισιόδοξες σκέψεις στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ΑΠΕ και εκείνους με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Με πιο απλά λόγια η κυρία Σδούκου, και μαθαίνω και άλλοι υπουργοί, ζήτησαν οι λεγόμενοι μηχανισμοί ισχύος με τους οποίους αμοίβονται οι προαναφερόμενοι ηλεκτροπαραγωγοί για τις υπηρεσίες ευελιξίας που παρέχουν στο σύστημα να μην προϋποθέτουν την έγκριση της Κομισιόν. Αλλά να καθιερωθούν δημοπρασίες στις αγορές.

Για να δούμε θα κρατήσουν τα χαμόγελα της αγοράς…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories