Ο αμερικανικός στρατός αναμένει ότι μια πλωτή προβλήτα, που θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των ακτών της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες, θα επιτρέψει την παράδοση 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά σε Παλαιστίνιους που πεθαίνουν από την πείνα, δήλωσε το Πεντάγωνο την Παρασκευή, περιγράφοντας το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης εκεί χωρίς την ανάπτυξη αμερικανικών προσωπικό απευθείας στην εμπόλεμη ζώνη.

Γάζα: Εικόνες εξαθλίωσης – Παιδιά πεθαίνουν από πείνα και αφυδάτωση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το έργο θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αποσκοπεί στο να καταστεί εφικτή η μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, όπως προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Γάζα: Πώς οι ΗΠΑ φτιάχνουν μια πλωτή πλατφόρμα 500 μέτρων για την ανθρωπιστική βοήθεια

Το έργο θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αποσκοπεί στο να καταστεί εφικτή η μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, όπως προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες εξασθενούν για μια άλλη κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την έντονη κριτική για την τεράστια προμήθεια όπλων των ΗΠΑ που συνέβαλαν στην ο τεράστιος αριθμός νεκρών αμάχων της σύγκρουσης. Είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση.

Η διαδικασία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι θα φτάνει καθημερινά περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγο Πάτρικ Ράιντερ, για την κατασκευή και τη λειτουργία της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας, η οποία θα συνδέει τα πλοία με την ξηρά, θα εργαστούν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μέσω της Κύπρου

Η βοήθεια θα διοχετεύεται μέσω της Κύπρου, όπου τα εμπορεύματα θα υποβληθούν σε έλεγχο από το Ισραήλ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο πολιορκημένος θύλακας αντιμετωπίζει μια «καταστροφή».

«Γι’ αυτό σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες —φυσικά υποστηριζόμενες και από άλλους κρίσιμους εταίρους— ανακοίνωσαν την πρόθεσή μας να ανοίξουμε τον θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των απαιτούμενων επιπλέον ποσών ανθρωπιστικής βοήθειας από τη θάλασσα», είπε.

Η World Central Kitchen, μια ομάδα βοήθειας που ιδρύθηκε από τον σεφ José Andrés, παρέχει επισιτιστική βοήθεια για την αποστολή, καθώς και «ομάδες στην Κύπρο και τη Γάζα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο Ράιντερ. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι «σίγουρα πιθανό». Πρόσθεσε ότι «αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε… θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα».

Πεθαίνουν από πείνα και αφυδάτωση

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις βύθισαν τον παλαιστινιακό θύλακο, που ήδη είχε κλονιστεί από ισραηλινό αποκλεισμό 17 ετών, σε ανθρωπιστική καταστροφή. Μεγάλο μέρος της περιοχής έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της των 2,3 εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για την εμφάνιση ασθενειών και λιμού.

Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασραφ αλ Κίντρα. Ο Κίντρα είπε ότι με τις απώλειες αυτές ανέρχεται σε 23 ο αριθμός των Παλαιστινίων που πέθαναν από παρόμοια αίτια εδώ και σχεδόν 10 ημέρες.

«Αυτός ο κτηνώδης πόλεμος έχει διαλύσει κάθε έννοια της κοινής ανθρωπιάς», δήλωσε η Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η ίδια ζήτησε το τέλος των εχθροπραξιών προκειμένου να επιτραπεί ουσιαστική διανομή βοήθειας στη Γάζα, η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους χωρίς όρους και το Ισράηλ να διαχειριστεί με ανθρωπιά τους Παλαιστίνιους κρατουμένους και να τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Τον πόλεμο πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα