Σε αναχρηματοδότηση του χρέους της ύψους 50,3 δισ. δολαρίων προχώρησε η Αργεντινή, πραγματοποιώντας ρεκόρ ανταλλαγής ομολόγων με στόχο την εκτόνωση της δημοσιονομικής πίεσης που θα οδηγήσει στην άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

Το υπουργείο Οικονομίας, με επικεφαλής τον πρώην έμπορο της Wall Street, Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε τίτλους αξίας 42,6 τρισ. πέσος (50,3 δισ, δολάρια), που αντιπροσωπεύουν το 77% των κρατικών ομολόγων που λήγουν φέτος με τίτλους που λήγουν μεταξύ 2025 και 2028.

Αργεντινή: Σε συζητήσεις με το ΔΝΤ ο Μιλέι – Σε αναζήτηση ρευστότητας για άρση των capital controls

Περισσότερο από το 70% των τίτλων που ήταν επιλέξιμοι για την ανταλλαγή χρέους κατείχε ο δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας και του οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης της Αργεντινής, σχεδόν όλοι αποδέχθηκαν την ανταλλαγή. Οι κάτοχοι του ιδιωτικού τομέα αντάλλαξαν το 175 των τίτλων τους.

Με στόχο την απελευθέρωση του συναλλάγματος

Ο Καπούτο προσπαθεί να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής φέτος και να τερματίσει την εξάρτηση της κυβέρνησης από την εκτύπωση χρήματος. Ο απώτερος στόχος, λένε οι αναλυτές, είναι να περιοριστεί τόσο ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός της χώρας όσο και οι συναλλαγματικές πιέσεις που καθιστούν επικίνδυνη την άρση των αυστηρών νομισματικών ελέγχων που εισήγαγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι έλεγχοι, που καθορίζουν την ισοτιμία του πέσος – περίπου 830 πέσος προς το δολάριο ΗΠΑ – προκαλούν τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία της Αργεντινής και αποτελούν εμπόδιο στις επενδύσεις. Ο Μιλέι να τους καταργήσει στα μέσα του 2024.

Η ανταλλαγή χρέους ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην γενική στρατηγική της Καπούτο, εξηγεί στους Financial Times ο Salvador Vitelli, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία συμβούλων Romano Group. «Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση πολύ περισσότερο χώρο για να ανασάνει σε οικονομικά θέματα», είπε.

Η νομισματική πολιτική και ο πληθωρισμός

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς από το 100% στο 80%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αποσκοπεί στη μείωση, σε πραγματικούς όρους, των υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας.

Η Αργεντινή παλεύει εδώ και χρόνια με τον υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της έφτασε στο υψηλό τριών δεκαετιών του 276,2% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 13,2% έναντι ανόδου στο 20,6% τον Ιανουάριο, πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι είδε σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες παρά τη μείωση των επιτοκίων. Η οικονομία της Αργεντινής έχει εισέλθει σε σοβαρή ύφεση, με το ΔΝΤ να προβλέπει συρρίκνωση 2,8% φέτος.

Η νομισματική βάση της Αργεντινής, δηλαδή ο αριθμός των πέσος που είναι σε κυκλοφορία, έχει συρρικνωθεί κατά 17% σε μηναία βάση σε πραγματικούς όρους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Μιλέι τον Δεκέμβριο. ‘Ενα σημαντικός λόγος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα είναι ότι δεν εκτυπώνονται χρήματα για την χρηματοδότηση των αναγκών.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα που παρακολουθείται στενά μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής και της ισοτιμίας της μαύρης αγοράς για τα δολάρια παρέμεινε σχετικά σταθερό τις τελευταίες εβδομάδες, σε περίπου 20%. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το χάσμα πρέπει να παραμείνει περιορισμένο για να άρει η κυβέρνηση τους συναλλαγματικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή