Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, με το bitcoin να καταρρίπτει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά του, αλλά ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan δεν σταματά να τα κατακρίνει.

Ο πιο ισχυρός τραπεζίτης της Wall Street, μάλιστα, επανέλαβε ότι ποτέ δεν θα αγόραζε, αν και κατανοεί το δικαίωμα του καθενός να τα αγοράζει.

Ντίμον: Η προειδοποίηση για την ύφεση και… το τσίρκο

Ο επικεφαλής της JPMorgan είναι εδώ και πολύ καιρό σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτεί παράνομες δραστηριότητες. Τον σκεπτικισμό του δεν έχουν κάμψει ούτε τα νέα υψηλά ρεκόρ του bitcoin.

Μιλώντας στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της Australian Financial Review, ο επικεφαλής της JPMorgan επανέλαβε τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ενισχύει την παράνομη δραστηριότητα, από το ξέπλυμα χρήματος μέχρι τη διακίνηση ναρκωτικών. Ενέχει επίσης σημαντικούς κινδύνους για τους αγοραστές που αναζητούν επενδύσεις.

«Υπερασπίζομαι το δικαίωμά σας να καπνίζετε ένα τσιγάρο όπως θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σας να αγοράσετε ένα bitcoin», είπε, σύμφωνα με το Financial Review. «Προσωπικά δεν θα αγοράσω ποτέ bitcoin και πιστεύω ότι είναι ρίσκο αν είσαι αγοραστής. Οι κυβερνήσεις γιατί το ανέχονται;», αναρωτήθηκε.

Πάντως, το bitcoin έχει εκτοξευθεί σε νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, κερδίζοντας περίπου 71% από τον Ιανουάριο. Η έγκριση των spot ETF του bitcoin καθώς και ο ενθουσιασμός για τον επερχόμενο κύκλο halving (μείωση της αποζημίωσης των miners) ήταν οι βασικοί λόγοι.

Διφορούμενες οι απόψεις

Το τελευταίο ράλι ανόδου θα μπορούσε να αποδείξει ότι το περιουσιακό στοιχείο έχει ισχύ και είναι κάτι περισσότερο από μια ασταθής μόδα, έγραψε πρόσφατα ο Ruchir Sharma του Rockefeller International. Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη της Wall Street για την κρυπτογράφηση μέσω της κυκλοφορίας σχεδόν δώδεκα ETF δείχνει ότι τα μεγάλα ιδρύματα παίρνουν πιο σοβαρά την κρυπτογράφηση.

Ωστόσο, η αντίθεση του Ντίμον είναι εδραιωμένη. Αν και γενικά θεωρεί το bitcoin ως ένα άχρηστο “pet rock” (παιχνίδι σκύλου), οι κίνδυνοι του είναι ένας καλός λόγος για αυστηρότερους κανονισμούς, είπε. «Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα τα καταργούσα», είπε ο Ντίμον στους βουλευτές κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο.

Μια καταστολή όμως είναι απίθανη. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναμένουν ότι το bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει, με ορισμένες εκτιμήσεις να βλέπουν το token να φτάνει έως και τα 200.000 δολάρια έως το 2025. Αλλά ενώ το bitcoin βρίσκεται ήδη πάνω από τα 70.000 δολάρια, το ράλι του μπορεί να σκοντάψει σε μια προσωρινή διόρθωση, είπε πρόσφατα ο λάτρης της κρυπτογράφησης Mike Novogratz.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto