Ο Tigran Gambaryan, επικεφαλής συμμόρφωσης οικονομικού εγκλήματος της Binance, πέταξε στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας για να λύσει ένα πρόβλημα: Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο για τη συντριβή του νομίσματος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Αμερικανός, πρώην ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, άφησε τη γυναίκα και τα παιδιά του στο σπίτι στην Τζόρτζια στα τέλη Φεβρουαρίου φεύγοντας με μια μικρή βαλίτσα για αυτό που νόμιζε ότι ήταν ένα γρήγορο επαγγελματικό ταξίδι. Δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Οι νιγηριανές αρχές συνέλαβαν τον Gambaryan και έναν συνάδελφό του, τον Nadeem Anjarwalla, από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κένυα, εθνικό και περιφερειακό διευθυντής της Binance για την Αφρική, σύμφωνα με τις οικογένειες των ανδρών.

Οι υπάλληλοι της Binance, οι οποίοι κρατούνται σε φυλασσόμενο σπίτι, δεν έχουν κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα. Η κυβέρνηση, η οποία τους κάλεσε στη Νιγηρία για συναντήσεις, δεν έχει κάνει δημόσιες ανακοινώσεις.

Ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε στα κρυπτονομίσματα

Οι Νιγηριανοί συνέρρευσαν στα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα επιτόκια, τα οποία έφτασαν σχεδόν το 30% τον Ιανουάριο, και ένα νόμισμα που βυθίζεται, μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος. Τα 2/3 του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Richard Teng, υποσχέθηκε όταν ανέλαβε πέρυσι να τηρεί τους κανόνες και να συνεργαστεί με τις κυβερνητικές αρχές. Ο Bayo Onanuga, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Νιγηρίας, κατηγόρησε την Binance ότι καθόρισε την ανταλλακτική αξία σε δολάρια των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που αποστέλλονται σε κάθε χώρα.

«Τα κρυπτονομίσματα πρέπει να απαγορευτούν στη χώρα μας, διαφορετικά αυτή η αιμορραγία του νομίσματός μας θα συνεχιστεί
αμείωτη», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ έχει διογκωθεί σε χώρες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε οικονομίες υπό οικονομική πίεση όπου τα πραγματικά δολάρια είναι σπάνια, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και τη Ρωσία, οι ντόπιοι έχουν στραφεί στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και στα ψηφιακά νομίσματα που μοιάζουν με δολάρια που προσφέρουν μία  εναλλακτική λύση

Η σύλληψη

Ο Gambaryan, 39 ετών, και ο Anjarwalla, 37 ετών, προσγειώθηκαν στην Abuja, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, στις 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση κυβερνητικών αξιωματούχων που ζήτησαν σειρά συναντήσεων, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Την επόμενη μέρα, οι δυο τους συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας, της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών, του βραχίονα εθνικής ασφάλειας και του βραχίονα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και όταν έφυγαν από αυτή ο Gambaryan και η Anjarwalla είχαν την εντύπωση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσαν οι οικογένειές τους.

Αντ ‘αυτού, οι δύο υπάλληλοι της Binance συνοδεύτηκαν πίσω στο ξενοδοχείο τους και τους ζητήθηκε να συσκευάσουν τα δικά τους και μεταφέρθηκαν σε φυλασσόμενο σπίτι. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση.

Ο Anjarwalla καλεί την Elahe πίσω στο Ναϊρόμπι όταν του επιτρέπεται. Δεν συζητούν τίποτα ευαίσθητο, απλά προσπαθούν να ηρεμήσουν ο ένας τον άλλον. Μιλάει με τον 11 μηνών γιο του, ο οποίος άρχισε να ψιθυρίζει «μπαμπάς». Το πρώτο του δόντι αρχίζει να μεγαλώνει. Τα πρώτα του γενέθλια είναι την επόμενη εβδομάδα.

«Ελπίζω και προσεύχομαι να επιστρέψουν εγκαίρως γι’ αυτό», είπε η Elahe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto