Η ΔΕΗ

Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλάνο εργασιών η ΔΕΗ FiberGrid, εταιρεία του ομίλου ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών έως το 2025 σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η δημόσια εταιρεία προχώρησε μάλιστα και στη δημοσίευση αναλυτικά των περιοχών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα όπου θα φτάσει το δίκτυο, ενώ θύμισε πως ήδη σε διάστημα 10 μηνών το έχει φέρει σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. Έθεσε μάλιστα κι ενδιάμεσο στόχο που είναι τα 500.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έως το τέλος της χρονιάς.

Έκανε ακόμα γνωστό πως απώτερος στόχος εντός της επόμενης πενταετίας οι οπτικές ίνες να φτάσουν σε 3 εκατ. νοικοκυριά.

Οι επενδύσεις της για την περίοδο 2024 – 2026 θα ανέλθουν στα 680 εκατ. ευρώ.

Οι άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών

Καλή μου πηγή μου θύμησε, πηγαίνοντας με πίσω στο 2015 όταν – κι ενώ ο ΟΤΕ ανέπτυσε με τη σειρά το δίκτυο οπτικών ινών Fiber to the Cabinet (σημείο συγκέντρωσης του δικτύου) – Vodafone και NOVA (πρώην Wind)μ ζήτησαν από την ΕΕΤΤ να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να μπουν κι εκείνοι στο παιχνίδι.

Και πράγματι Vodafone και NOVA (πρώην Wind) έλαβαν μέρος και πήραν συγκεκριμένες περιοχές για την ανάπτυξη δικού τους δικτύου.

Η NOVA

Τα χρόνια πέρασαν. Κάποιοι όπως η NOVA ανήγγειλαν το 2022 επενδύσεις 2 δισ. ευρώ με στόχο μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Η NOVA της BC Partners του κ. Νίκου Σταθόπουλου, αμφισβητείται κατά πόσο έχει κάνει τις προαναφερόμενες επενδύσεις και συγκεκριμένα στο δίκτυο των οπτικών ινών.

Βλέποντας δε, όπως μου υπέδειξε η ίδια πηγή μου, τις περιοχές όπου μπαίνει η ΔΕΗ φανερώνει μάλλον πως οι επενδύσεις των άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων μάλλον δεν προχωράνε…

Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος

Ο ίδιος άνθρωπος μου, μου εξέφρασε και την απορία ως προς το τίμημα που φέρεται να διαρρέει ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος της BC Partners για να αποεπενδύσει από τη NOVA.

Πώς είναι δυνατόν να βάζει το τίμημα πώλησης της συμμετοχής του στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ, όταν δεν έχει προχωρήσει τις επενδύσεις στις οπτικές ίνες;

Όσον αφορά δε, τις συζητήσεις με ΔΕΗ, που ο ίδιος διέρρεε, να θυμίσω ότι διαψεύστηκαν κι επισήμως από τη δημόσια εταιρεία.

Κοινώς η σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για το επενδυτικό πλάνο προκαλεί μπλακ άουτ… στα παιχνίδια του κ. Σταθόπουλου της BC Partners.

Οχι επιμελώς!

Νομίζω ότι διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν διαβάζει – τουλάχιστον επιμελώς! – τον … Economist! Ξέρετε το τεύχος που κρατάει «παραμάσχαλα» ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το αφήνει ευγενικά στο τραπεζάκι του σαλονιού των ξένων συνομιλητών του, όταν τους επισκέπτεται!

Με «βρετανικό φλέγμα»

Διότι αν είχε εντρυφήσει με την … δέουσα επιμέλεια τον Economist, που αναπέμπει ύμνους στον «μεγάλο ηγέτη» για το πως κατάφερε να απογειώσει την ελληνική οικονομία του real estate και του τουρισμού, δεν θα ανέφερε στο «Σημείωμα για την ελληνική οικονομία» που έδωσε στη δημοσιότητα, τα όσα επικριτικά αναφέρει, ξέρετε με το γνωστό «βρετανικό φλέγμα» που τον διακρίνει….

Προς τα κάτω

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2023 ήταν 2% – οριστικό! Και η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος αναθεωρήθηκε στο 2,3%, από 2,5% που προέβλεπε αρχικά. Και δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η πρόβλεψη δεν θα αναθεωρηθεί στους επόμενους μήνες. Σημειώνει μάλιστα «ο κίνδυνος να υπάρξει μία περαιτέρω διολίσθηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης είναι υπαρκτός»! Δηλαδή με απλά λόγια μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν τα όσα αναφέρονται στο «Σημείωμα»!

Και η κυβερνητική μηχανή…

Τι λέει λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδος; Οτι η μη αισιόδοξες προβλέψεις, εντάξει μπορούν να αποδοθούν στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στη ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά, διαβλέπει ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην απορρόφηση των πάσης φύσεως κοινοτικών κεφαλαίων. Μάλιστα! Και καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Πολύ ωραία….

Κέυνς: παρών!

Εν τω μεταξύ ότι έχουν απογειωθεί οι ανισότητες ανά τον κόσμο το γνωρίζουμε με ποικίλους τρόπους. Αλλά το να έρχεται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα όχι μόνο να «ανακαλύπτει» τον Τζον Μέυναρντ Κέυνς και να τον επικαλείται, νομίζω ότι οι διεθνείς οικονομικοί μηχανισμοί βλέπουν κάτι που δεν βλέπουμε εμείς οι κοινοί θνητοί!

Οχι η αγορά;

Η κυρία Γκεοργκίεβα υιοθετώντας μάλιστα μία ερμηνεία των όσων έχει υποστηρίξει ο Κέυνς σημείωσε πως «αντί να περιμένουν τις δυνάμεις της αγοράς να διορθώσουν τα πράγματα μακροπρόθεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα βραχυπρόθεσμα». Τα ιερά και τα όσια των αγίων τοις κυσί….

Αναστατώσεις

Και συμπλήρωσε πως «και είναι ένα κάλεσμα στο οποίο είμαι αποφασισμένη να ανταποκριθώ – να διαδραματίσω τον ρόλο μου για το καλύτερο μέλλον των εγγονιών μου»! Οπως αντιλαμβάνεστε η τρομακτική ανισότητα «θρέφει» μεγάλες αναστατώσεις: την μετανάστευση, τους πολέμους και τις εξεγέρσεις. Εχω την εντύπωση ότι αυτό έχει υπόψη της η βουλγαρικής καταγωγής γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories