Επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς με το Πεκίνο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Πούτιν μετά την επανεκλογή του για μια νέα τη νέα προεδρική του θητεία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τη Δευτέρα την επανεκλογή του Πούτιν ως άδικη και αντιδημοκρατική. Ωστόσο, η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα συνεχάρησαν τον βετεράνο ηγέτη για την παράταση της διακυβέρνησής του για άλλα έξι χρόνια, τονίζοντας τα γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν διευρυνθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Πρόεδρος της Ρωσίας ξανά ο Πούτιν – Πώς αντέδρασε η Δύση

«Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα», είπε στο Reuters μία από τις πηγές, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από τέσσερις άλλες πηγές, οι οποίες μίλησαν επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Πούτιν θα πραγματοποιηθεί πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη.

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.

Ενίσχυση δεσμών

Η Κίνα ενίσχυσε τους εμπορικούς και στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά και των δύο χωρών, ιδιαίτερα της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες μέρες πριν από την εισβολή.

Ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές θεωρούν αναμενόμενο ότι το γεγονός ότι ο Πούτιν θα επιλέξει την Κίνα ως τον πρώτο του σταθμό μετά την επανεκλογή του, σε μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς και για τις δύο χώρες.

Η επίσημη προεδρική ορκωμοσία του Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 7 Μαΐου.

Ο Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν παρόμοια παγκόσμια προοπτική, απολαμβάνουν ανθεκτικές σχέσεις εν μέρει λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων Πούτιν και Σι και ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τα επόμενα χρόνια.

Ο Σι επισκέφτηκε τη Ρωσία στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λίγο μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του ως Κινέζου προέδρου.

Προσωπική φιλία

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι δύο ηγέτες έχουν συχνά διαφημίσει τη στενή προσωπική τους φιλία και έχουν συναντηθεί πάνω από 40 φορές, πιο πρόσφατα τον Οκτώβριο, όταν ο Πούτιν ήταν επίτιμος καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής της Κίνας Belt and Road στο Πεκίνο.

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε τα 218,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο-Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, υπερβαίνοντας τον στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, που είχε τεθεί από τις δύο χώρες.

Ο Σι, σε συνομιλία με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, είπε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις, υποδεικνύοντας τις ΗΠΑ

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σουν Βεϊντόνγκ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «στα καλύτερά τους στην ιστορία» όταν συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα φιλοξενηθεί από την ουδέτερη Ελβετία τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρεσβευτής της στη Βέρνη στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο ξεκίνησε ένα σχέδιο «ειρήνης» 12 σημείων για την Ουκρανία πέρυσι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επίλυση της σύγκρουσης εκτός από τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τη Δύση στη Τζέντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις Λι Χούι συναντήθηκε με αξιωματούχους σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Κιέβου, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή