Η Βρετανία βιώνει τη μεγαλύτερη, σε μέγεθος αλλά και διάρκεια, αύξηση του αριθμού των ενηλίκων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας και οι οποίοι είναι πολύ άρρωστοι για να εργαστούν, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, όπως προκύπτει από έκθεση που προειδοποιεί ότι η πολιτική περιορισμού των κοινωνικών παροχών σε αυτή την κατηγορία πολιτών είναι απίθανο να λύσει την κρίση απασχόλησης στη χώρα.
Βρετανία: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Το Ίδρυμα Resolution Foundation υπολόγισε ότι η οικονομική αδράνεια λόγω μακροχρόνιας ασθένειας –όταν άτομα ηλικίας 16-64 ετών δεν εργάζονται ούτε αναζητούν δουλειά λόγω μιας προβλήματος υγείας– αυξανόταν κάθε χρόνο από τον Ιούλιο του 2019, η μεγαλύτερη διαρκής αύξηση από το 1994 σε 1998.
Το βρετανικό thinktank προειδοποίησε ότι ένας αριθμός ρεκόρ 2,7 εκατομμυρίων ενηλίκων σε ηλικία εργασίας ήταν πολύ άρρωστοι για να εργαστούν, με τη μεγαλύτερη αύξηση από την πανδημία της Covid-19 να επικεντρώνεται στους νεότερους και γηραιότερους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εστιάζοντας στην «κληρονομιά» που άφησε πίσω της η πανδημία καθώς η βρετανική οικονομία παλεύει με χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η έκθεση εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα της G7 με χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης από ό,τι πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον χώρο της υγείας.
Ωστόσο, η έκθεση έδειξε ότι η ανοδική τάση των εργαζομένων που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες είχε ξεκινήσει πριν «χτυπήσει» η πανδημία το καλοκαίρι του 2019 και είχε διαρκέσει 54 μήνες. Η μεγαλύτερη προηγούμενη περίοδος ήταν για 55 μήνες, μεταξύ 1994 και 1998.
Αυτή η εικόνα έρχεται στο προσκήνιο καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τις τάξεις των Συντηρητικών να «συμμαζέψει την ανεργία» μετά από μια δραματική αύξηση της οικονομικής αδράνειας που έπληξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα άτομα με μακροχρόνια ασθένεια δεν συνυπολογίζονται στο επίσημο ποσοστό ανεργίας, το οποίο έχει πέσει στο 3,9% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω –που ισοδυναμεί με 1,4 εκατομμύρια άτομα– μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Αυξάνονται οι οικονομικά αδρανείς πολίτες σε ηλικία εργασίας
Ωστόσο, η οικονομική αδράνεια έχει αυξηθεί από 20,5% όλων των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας σε 21,8% -που ισοδυναμεί με 700.000 άτομα- με ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης καθώς υποχωρεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid στην αγορά εργασίας.
Οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί σκληρή στάση έναντι όσων αιτούνται κοινωνικών επιδομάτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Λιζ Κένταλ, είπε ότι δεν θα υπάρχει «καμία επιλογή ζωής με επιδόματα» υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς περιέγραφε σχέδια για υποστήριξη των νέων να βρουν δουλειά ή κατάρτιση.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό των αιτούντων προγραμμάτων πρόνοιας και οι οποίοι «αρνούνται» να ασχοληθούν με το γραφείο ευρέσεως εργασίας που τους αντιστοιχεί, ενώ ο Μελ Στράιντ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, επικρίθηκε αυτή την εβδομάδα για τη δήλωσή του ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψυχική υγεία «έχει παρατραβήξει»!
Ωστόσο, η έκθεση του ιδρύματος Resolution Foundation ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι «επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη ενός ολοένα και πιο αυστηρού συστήματος επιδομάτων ανεργίας», καθώς αυτό ενδεχομένως ενεργούσε για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διεκδικήσουν επιδόματα που σχετίζονται με την υγεία.
Αύξηση δαπανών αναπηρίας
Οι δαπάνες για επιδόματα αναπηρίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 16,1 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια σε 52,2 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2028-29, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45%, σύμφωνα με το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού.
Η Λουίζ Μέρφι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Resolution Foundation, είπε ότι ο αντίκτυπος στους νέους και ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων και στην επαγγελματική τους διαδρομή, καθώς και ευρύτερες πιέσεις στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) και στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας εάν αποτύχουμε να βελτιώσουμε την υγεία στη χώρα μας και να μειώσουμε την οικονομική αδράνεια».
«Η αγορά εργασίας της Βρετανίας επιστρέφει επιτέλους στην κανονικότητα, αλλά η πανδημία του Covid-19 άφησε μια ανησυχητική κληρονομιά της μεγαλύτερης και συνεχιζόμενης αύξησης της αδράνειας που σχετίζεται με ασθένειες, από την περίοδο της δεκαετίας του 1990», πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε: «Μειώσαμε τον αριθμό των άνεργων νοικοκυριών κατά 1 εκατομμύριο από το 2010. Το σχέδιο επιστροφής στην εργασία των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών θα βοηθήσει να αρθούν τα εμπόδια στην εργασία για περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα και με βάση τον πρόσφατο προϋπολογισμό μας εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό κατά 300.000 επιπλέον εργαζομένους».
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους