Προς σταδιακή κατάργηση των μικροεπεξεργαστών, που κατασκευάζονται από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας Intel και AMD, από τους κυβερνητικούς προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές, κινούνται οι αρχές της Κίνας, όπως ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.

Μάλιστα ήδη έχουν συνταχθεί οι σχετικές οδηγίες και η απόφαση μπλοκαρίσματος των ημιαγωγών από τις Intel και AMD θεωρείται θέμα χρόνου.

Κίνα: Μπλοκάρει τη χρήση τσιπ Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές

Η συγκεκριμένη οδηγία σχετικά με τις προμήθειες υλικών τεχνολογίας επιδιώκει επίσης να παραμερίσει το λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft καθώς και λογισμικά για βάσεις δεδομένων ξένης κατασκευής, υπέρ των εγχώριων επιλογών.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες πάνω από το επίπεδο του δήμου έχουν κληθεί να συμπεριλάβουν κριτήρια που απαιτούν «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα κατά την πραγματοποίηση αγορών, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Λίστες με εγκεκριμένες… CPU και λειτουργικά

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου μια ανακοίνωση με τρεις ξεχωριστούς καταλόγους με προτεινόμενα υλικά όπως CPU, λειτουργικά συστήματα και κεντρικές βάσεις δεδομένων που θεωρούνται “ασφαλείς και αξιόπιστες” για τρία χρόνια μετά την ημερομηνία δημοσίευσης, όλα από κινεζικές εταιρείες, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, στοχεύουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και την Ταϊβά και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νόμος που ψηφίοστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, πιο γνωστός ως CHIPS and Science Act.

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών των ΗΠΑ και περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια για την εγχώρια παραγωγή με επιδοτήσεις για την παραγωγή προηγμένων μικροτσίπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές