Ο Πολ Τόμσεν

Θυμάστε εκείνο το παλληκάρι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – που τον καλαμπούριζε η αλήστου μνήμης Πετρούλα του Star στη πρώτη περίοδο της κρίσης και των μνημονίων; Τον Πολ Τόμσεν, που στα χρόνια της κρίσης είχε πει πως οι εργατικές αμοιβές στην Ελλάδα πρέπει να «προσγειωθούν» στα επίπεδα της Βουλγαρίας; Και μετά – με τις ανάλογες φυσικά νομοθετικές παρεμβάσεις – βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Αγοραστική δύναμη

Εντάξει, δεν έφτασαν στα επίπεδα της Βουλγαρίας, πλησίασαν όμως αρκετά. Αντιθέτως με την ελληνική οικονομία εκτός μνημονίων η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, απέχει μόλις μία «ανάσα» από αυτή της Βουλγαρίας. Ναι συνέβη κι αυτό….

Προτελευταία

Και με την «βούλα» της Eurostat! Ο δείκτης της αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα απέχει 33% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – και η αμέσως επόμενη Βουλγαρία απέχει 36%. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην τελευταία θέση και η Ελλάδα στην προτελευταία. Επιτυχία!

Συντήρηση!

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί – παρά τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης – γιατί το πρόβλημα της ακρίβειας συνεχίζει να ιεραρχείται ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα των πολιτών. Και τα μέτρα που ελήφθησαν δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προσπαθούν να διατηρηθεί η .,. ακρίβεια στα σημερινά επίπεδα! Να μην αυξηθεί….

Αυξήσεις

Κι οι διάφοροι θεσμικοί παράγοντες είχαν «συμβουλεύσει» πως εφόσον οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν, τότε να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων. Του ιδιωτικού τομέα, να εξηγούμαστε – μην έχουμε κανένα … δημοσιονομικό ατύχημα!

Το προέβλεψε!

Ε, κι επ΄ αυτού θα ήθελα να … «ευλογήσω» τα γένια της στήλης! Εγκαίρως και σε ανύποπτο χρόνο σας είχα ενημερώσει ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 830 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Πρόκειται για αύξηση που δεν υπακούει στα διάφορα οικονομετρικά μοντέλα, πού επεξεργάστηκαν τα διάφορα ινστιτούτα – εκτός από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Στο 6%

Αντιθέτως υπακούει στις … πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου! Να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΣΕΕ πρότεινε αύξηση 3,5%, η ΓΣΕΒΕΕ 4%, ο ΣΕΒ 4%, το ΚΕΠΕ που τα μάζεψε όλα αυτά κατέληξε να προτείνει μία αύξηση της τάξεως του 4% – 5%. Όμως επειδή το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πρωτίστως πολιτικό και έπειτα οικονομικό – κι επειδή το «αφεντικό» είναι large… – τελικώς η αύξηση που δίνει είναι 6% και «στρόγγυλα» 50 ευρώ τον μήνα!

Ασαφές

Μόνο που η αιφνίδια κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ανέτρεψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ως γνωστόν σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αυτό το αντικείμενο συζήτησης. Τώρα πλέον δεν είναι σαφές αν το υπουργικό θα συνεδριάσει πχ την Παρασκευή ή την επόμενη Δευτέρα ή δια περιφοράς η έγκριση. Ωστόσο η αύξηση έχει «κλειδώσει»….

Ο ΣΕΒ

Να σας πάω λίγο στον ΣΕΒ, όχι για το θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά για τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη ενόψει των εκλογών του Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου και φυσικά του προέδρου.

Στην οδό Ξενοφόντως, φαίνεται να μην βιάζονται και ιδιαίτερα. Κι εννοώ ως προς τη λήψη της απόφασης για το ποιος θα είναι ο προτεινόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την προσεχή διετία.

Όπως μαθαίνω αφενός είναι μπροστά οι ευρωεκλογές, οπότε η γενική συνέλευση των μελών του και οι αρχαιρεσίες έπονται. Αφετέρου είναι σε εξέλιξη διάφορες ζυμώσεις ανάμεσα στα επιχειρηματικά τζάκια.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Όλα εξαρτώνται, όπως επίσης πληροφορούμαι, από το αν ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα συνεχίσει και με νέα θητεία.

Ο ίδιος ακόμα δεν έχει καταλήξει κι έχει στο περίμενε… τους άλλους δύο μνηστήρες.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η κυρία Ιουλία Τσέτη

Ως μνηστήρες της θέσης του προέδρου, στο ενδεχόμενο που ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν διεκδικήσει ξανά το χρίσμα φέρονται, όπως έχει γράψει ο ΟΤ, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Bespoke SGA Holdings) και η κυρία Ιουλία Τσέτη (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη).

Αμφότεροι αναμένουν την απόφαση Παπαλεξόπουλου κι από κει και πέρα θα έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους προκειμένου να τηρηθεί η παράδοση που θέλει στις εκλογές του ΣΕΒ να είναι ένας ο υποψήφιος πρόεδρος.

Πάντως, μαθαίνω ότι εντός του Απριλίου και σε κάποια από τα προσεχή ΔΣ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει

«myAADEapp»

Δημοφιλής είναι η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, «myAADEapp» για τα κινητά τηλέφωνα. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα πάνω από 22.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους και μπορούν να ενημερωθούν για τον λογαριασμό τους και να πληρώνουν μέσω κάρτας ή μέσω IRIS τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων.

Μέσω του myAADEapp, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχουν πρόσβαση στα ραντεβού τους, τα αιτήματα που έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχουν λάβει.

Ενημέρωση με email

Στην ενότητα myWallet μπορούν να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνουν άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αποστείλει email στους φορολογούμενους με τα οποία θα τους ενημερώνει για την νέα εφαρμογή και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στους φορολογούμενους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories