Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ο ιδρυτής της Folli Follie ύστερα από 5 χρόνια σιωπής, όπως είπε, μίλησε στη δίκη για τη συμμετοχή του, σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου –όπως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα του Τύπου-.

Ο άλλοτε πανίσχυρος επιχειρηματίας είπε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα κατά τις πρώτες ημέρες, όπως αυτά μεταφέρονται στα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στον Τύπο. Αλλά ας δούμε πιο προσεκτικά τι ισχυρίστηκε και πως αποκωδικοποιείται η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί ενώπιων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι» – Τι είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος στη δίκη της Folli Follie

«Ήταν όλα αληθινά»

Ο κ. Κουτσολιούτσος ξεκίνησε λέγοντας πως το τεκμήριο της αθωότητάς του έγινε κουρέλι και πως εξαιτίας των επιθέσεων από μερίδα του Τύπου ήταν αναγκασμένος επί 5 χρόνια να μην βγαίνει από το σπίτι του ενώ υπεραμύνθηκε με ιδιαίτερη επιμονή το επιχειρηματικό του έργο -που όπως είπε- «έχτισε επί δεκαετίες», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως «ήταν όλα ψεύτικα».

Υποστήριξε δε πως η εταιρεία που εμπνεύστηκε και έστησε με την σύζυγό του, Καίτη Κουτσολιούτσου και επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση, προσέφερε «στο ελληνικό κράτος 1,5 δισ. μέσα σε μία δεκαετία». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, λέγοντας πως «μπήκαμε με το σπαθί μας».

Σε μια αποστροφή της απολογίας του, θέλοντας να δείξε πόσο επιτυχημένη ήταν η εταιρεία και την διεθνή φήμη που κατάφερε να αποκτήσει ανέφερε πως η χάρη της έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ και στο πελατολόγιο της φιγουράριζε μέχρι και η Μαντόνα η οποία είχε κάνει παραγγελία σκουλαρίκια για μια συναυλία της. «Εμφανίζομαι ως απατεώνας με μια εταιρία που δεν υπήρχε, όταν υπήρχαν περισσότερα από 500 καταστήματα», σημείωσε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

«Κάποια πράγματα… ωραιοποιήθηκαν»

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφορικά με τι αρνητικό μπορεί να συνέβη στην Ασία, η οποία φέρεται ως η «μήτρα» της μεγάλης απάτης.

Αφού παραδέχθηκε πως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα οικονομικά προβλήματα περίπου το 2009, αφού χρειάζονταν υπέρογκα κεφάλαια για την ανάπτυξή της εταιρείας έκανε λόγο για ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρείας αποποιούμενος όμως, οποιαδήποτε ποινική ευθύνη

Αντίθετα, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υπό-Ομίλου Ασίας, σε βάρος των οποίων υπάρχουν εντάλματα σύλληψης. Όπως υποστήριξε, εκείνοι είχαν την ιδέα να αυξήσουν τους τζίρους στις οικονομικές καταστάσεις.

Επρόκειτο για δύο άτομα που, όπως είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, τους εμπιστευόταν απόλυτα και τους είχε αναθέσει την οικονομική διαχείριση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην περιοχή αυτή.

Η σύγκρουση με τον γιο του, Τζώρτζη

Για την ωραιοποίηση μάλιστα της εικόνας της εταιρείας, ισχυρίστηκε πως ήρθε σε σύγκρουση με τον γιο του, Τζώρτζη, λέγοντας πως «σχεδόν δεν μιλούσαν» μεταξύ τους. Επιχειρώντας δε να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, είπε πως ήταν «ματαιοδοξία και όραμα».

Ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος υπερασπίστηκε τον γιο του, λέγοντας πως αυτός είχε αναλάβει τον όμιλο στην Ευρώπη και δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Ασία. Τις ευθύνες επιχείρησε να αφαιρέσει και από την σύζυγό του, στην οποία όπως είπε είχε δοθεί τιμής ένεκεν ο τίτλος της αντιπροέδρου ενώ υπερασπίστηκε και τους υπόλοιπους συνεργάτες με τους οποίους μοιράζονται το εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Οι κατηγορούμενοι εδώ δεν έχουν καμία σχέση», σημείωσε χαρακτηριστικά και τους ζήτησε συγγνώμη καθώς όπως τόνισε «για 20 χρόνια βοήθησαν στην εδραίωση της εταιρίας, χωρίς να έχουν σχέση με όλα αυτά».

Το «διαμάντι» που κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν…

Ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι «κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ακόμη και τώρα η εταιρεία έχει δυνατότητες, αρκεί να εμφανιστούν νέοι επενδυτές. Κάτι που όπως εκτιμά θα γίνει μόλις φύγουν οι σημερινοί.

…και τα πυρά κατά των ελεγκτικών

Παράλληλα, στράφηκε και κατά των ελεγκτικών εταιρειών, τα πορίσματα των οποίων οδήγησαν τα στελέχη της Folli-Follie στο εδώλιο και έθεσε υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία: «οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης δεν πήγαν πουθενά. Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν από συνεντεύξεις. Αμφισβητώ όλα τα νούμερα. Τους έβαλαν να ελέγξουν όλο τον όμιλο και έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η εταιρεία χάθηκε από αυτό. Και βεβαίως εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός. Εγώ αμέσως παραιτήθηκα, ενώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας», είπε σε μία αποστροφή της απολογίας του.

«Δεν χρωστάω πουθενά»

Εντύπωση και ερωτήματα στο ακροατήριο προκαλούν οι ισχυρισμοί του, περί στήριξης της εταιρείας με προσωπικά του χρήματα όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν.

«Τον Μάιο του 2018 έβαλα στην εταιρία 6,5 εκατομμύρια αντί να παίρνω, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, εγώ αγόραζα μετοχές, δεν πουλούσα», σημείωσε και ανέφερε πως αδίκησε την οικογένειά του, αφού ότι είχε το έβαζε στην εταιρεία: «Ολοι οι κόποι μου 40 ετών έφυγαν από το 2018 έως σήμερα. Δεν χρωστάω πουθενά. Με κατηγορούν ότι ήταν όλα ψεύτικα, ενώ ήταν όλα αληθινά», είπε σε άλλο σημείο.

Η έκθεση – κόλαφος του QCM

Υπενθυμίζεται πως τα αδικήματα που βαραίνουν τους συνολικά 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Folli Follie, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Δ. Κουτσολιούτσου είναι βαρύτατα: Παραποιημένοι ισολογισμοί (πλαστογραφία), χειραγώγηση αγοράς αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το fund QSM με μια έκθεση – κόλαφο από τον επικεφαλής του, Γκαμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.

Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, ήρθε το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ!

Στην φυλακή για 18 μήνες

Το φθινόπωρο του 2020, δυόμιση χρόνια Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης άνοιξε η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Τους επιβλήθηκαν ωστόσο αυστηροί περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.

Η δίκη μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και μετά από μια μικρή αναβολή στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε στις αρχές του νέου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις