Για το δυναμικό comeback των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται η στήλη Lex των Financial Times, εξαίροντας το γεγονός ότι ο κλάδος ωφελήθηκε σημαντικά από την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, με τους μισθούς να μειώνονται, την ανταγωνιστικότητα να βελτιώνεται και το ΑΕΠ να αυξάνεται υγιώς. Κι ενώ το ευρωπαϊκό «παράθυρο» των IPO ανοίγει με κάποια δυσκολία, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ο συνωστισμός είναι εμφανής.

Bloomberg: Πράσινο φως από ΕΚΤ για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Το ταμείο διάσωσης των τραπεζών της Ελλάδας, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον περασμένο μήνα πούλησε το 27% της Τράπεζας Πειραιώς για 1,35 δισ. ευρώ. Είχε μάλιστα αρκετή ζήτηση για να καλύψει την πώληση αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου, και η τιμολόγηση ήταν με ένα οριακό premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν ανακοινωθεί.

Το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αφού προηγήθηκε και η αρχική δημόσια προσφορά του αεροδρομίου της Αθήνας τον Φεβρουάριο. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση πούλησε επίσης τα μερίδια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank.

Η Ελλάδα είναι μια «απίθανη αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη. Ο δείκτης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, το ΧΑΑ, σημείωσε άνοδο σχεδόν 40% τον περασμένο χρόνο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του S&P 500. Το 10ετές ομόλογο αποδίδει 3,2%, πολύ κάτω από αυτό της Ιταλίας, που είναι στο 3,6%, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4%.

Το comeback των τραπεζών

Η πρόοδος της οικονομίας ωφέλησε ιδιαίτερα τις τράπεζές της. Ο τομέας έχει μειώσει το κόστος του πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί στο 5%, από το υψηλό του 40%, ενώ οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων είναι διψήφιες, με τάση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις αποτιμήσεις, που είναι περίπου 6x τα μελλοντικά κέρδη, και ένα discount 15% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξηγεί γιατί οι επενδυτές ήταν τόσο ένθερμοι για τις πρόσφατες πωλήσεις ελληνικών μετοχών.

Οι ελληνικές τράπεζες, με κυμαινόμενα δάνεια και σταθερή καταθετική βάση, μπορεί να επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά είναι και λιγότερο ευαίσθητες στον επερχόμενο κύκλο πτώσης. Πράγματι, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να είναι σταθερά φέτος, σύμφωνα με την Jefferies.

Και, αναμφισβήτητα, οι ελληνικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται σε μια ενοποιημένη αγορά με τέσσερις κύριους φορείς, αξίζουν ένα διαρθρωτικό ασφάλιστρο, έναντι των ομοτίμων τους. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά. Η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη και εξαρτάται από τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία σημείωσαν άνθηση μετά την Covid.

Αλλά με κονδύλια της ΕΕ ύψους 17% του ΑΕΠ που προορίζονται για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή της, και μια κυβέρνηση σταθερή, η χώρα είναι πολλά υποσχόμενη επενδυτικά και το επόμενο έτος, καταλήγει η στήλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις