«Το θέμα της ακρίβειας το συνδέω με την ύπαρξη ενός εποπτικού μηχανισμού, που σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει αν τηρείται ο τρόπος λειτουργίας του εμπορίου. Οι όποιες εκπτώσεις καταργήθηκαν στην πράξη, και επιμένω αυτό συνέβη γιατί δεν υπάρχουν οι εποπτικοί μηχανισμοί». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μιλώντας στο Mega για την ακρίβεια που «καεί» τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Και συμπλήρωσε: «Συνολικά για όλη τη χώρα υπάρχουν 70 άνθρωποι που πρέπει να κάνουν την δουλειά του εποπτικού μηχανισμού. Αυτό είναι αδύνατον όταν έχεις μια τέτοια οικονομία και αγορά να λειτουργήσει στην πράξη».

Ακρίβεια: Σε τι τιμές θα κυμανθεί το αρνί ενόψει Πάσχα – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις

Αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου παρατηρήθηκε το οξύμωρο να έχει σημειωθεί μείωση στην τιμή χονδρικής, ενώ η τιμή της λιανικής να αυξάνεται. Ο Ορέστης Ομράν, ο διεθνής δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση», σχολίασε για αυτό:

«Εδώ πρέπει να δούμε πόσο κι αν έπεσε η μεσοσταθμική χονδρική τιμή. Μπορεί να έπεσε η χονδρική τιμή στιγμιαία κι αυτό να μην αντανακλάται στην τιμή της λιανικής».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε για τα τιμολόγια ρεύματος ότι το να βάζεις των καταναλωτή ή τον μικρο-επιχειρηματία να είναι μπροστά σε ένα ταμπλό για να δει ποια εταιρεία τον συμφέρει δεν είναι εύκολο.

«Ο πολίτης καλείται να βρει πού είναι το φθηνότερο προϊόν στο σούπερ μάρκετ, ποιο είναι το βενζινάδικο με την φθηνότερη βενζίνη, ποιο ρεύμα πρέπει να πάρει. Νομίζω αυτά δεν είναι εύκολα να γίνουν σε μία κοινωνία και δεν υπάρχει και η ανάλογη επιστημονική γνώση», επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι νέα άνοδο στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά την εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας, δείγμα της αναποτελεσματικότητάς τους.

Ακόμη, η Ελλάδα σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με χειρότερες επιδόσεις να εμφανίζονται από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους στην Ελλάδα (4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία