Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να εμποδίσει έναν νέο κατακλυσμό της αγοράς από κινεζικές εισαγωγές διεμήνυσε στην Κίνα η Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της στην Κίνα.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η αμερκανή υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το «κινεζικό σοκ» των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν μια πλημμύρα κινεζικών εισαγωγών κατέστρεψε περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αμερικανικές βιομηχανίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δεν κατέφυγε σε απειλές για νέους δασμούς ή άλλες εμπορικές ενέργειες εάν το Πεκίνο συνεχίσει τη μαζική κρατική υποστήριξη για ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες και άλλα αγαθά πράσινης ενέργειας.

Κίνα: Η Γέλεν απειλεί με κυρώσεις τις κινεζικές τράπεζες που βοηθούν τη Ρωσία

Στόχος της δεύτερης μέσα σε εννέα μήνες επίσκεψης της Γέλεν στην Κίνα ήταν να ασκήσει πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την υπερεπένδυση και με κρατικά κίνητρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή να ξεπερνά τη δυνατότητα απορρόφησης της βιομηχανικής παραγωγής από την εγχώρια κατανάλωση, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες εξαγωγές αυτών των προϊόντων απειλούν την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Η ίδια είπε ότι το θέμα θα είναι αντικείμενο ενός νέου φόρουμ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να βρεθούν λύσεις.

Έχουμε ξαναζήσει την ίδια ιστορία, τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στον κινεζικό χάλυβα. «Πριν από μια δεκαετία, η τεράστια κρατική υποστήριξη της ΛΔΚ οδήγησε σε χαμηλότερου κόστους κινεζικό χάλυβα που πλημμύρισε την παγκόσμια αγορά και αποδεκάτισε τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «έχω ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα δεχθούμε ξανά αυτή την πραγματικότητα».

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την υπερβολική βιομηχανική παραγωγή συμμερίζονται οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ενισχύστε τη ζήτηση

Μια πιθανή βραχυπρόθεσμη λύση είναι η Κίνα να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη ζήτηση των καταναλωτών με στήριξη των νοικοκυριών και των συνταξιούχων και να μετατοπίσει το αναπτυξιακό της μοντέλο μακριά από τις επενδύσεις στην παραγωγή.

Τα αντεπιχειρήματα της Κίνας

Το κοινοβούλιο της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να περιορίσει την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα.

Ωστόσο, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η πρόσφατη εστίαση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στους κινδύνους που εγκυμονεί για άλλες οικονομίες η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας είναι εσφαλμένη.

Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κριτική υποτιμά την καινοτομία των εταιρειών τους σε βασικούς κλάδους και υπερεκτιμά τη σημασία της κρατικής υποστήριξης για την προώθηση της ανάπτυξής τους.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι οι δασμοί ή άλλοι εμπορικοί περιορισμοί θα στερήσουν από τους παγκόσμιους καταναλωτές εναλλακτικές λύσεις πράσινης ενέργειας που είναι βασικές για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή