Με τη δεύτερη επίσκεψη στην Κίνα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατέφτασε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Με τις σχέσεις των δύο πλευρών να είναι σε κακό επίπεδο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών λόγων, η ατζέντα της Γιέλεν στην τετραήμερη επίσκεψη είναι μεγάλη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, τον υπουργό Οικονομικών Λαο Φο Αν τον επικεφαλή της κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσενγκ και το δήμαρχό του Πεκίνου Γιν Γιόνγκ.

Η επίσκεψη συντελείται σε μια χρονική περίοδο που οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι βλέπουν τον Κινεζικό Δράκο ως απειλή για τις οικονομίες τους, κατηγορώντας μεταξύ άλλων το Πεκίνο ότι παρέχει μεγάλες και αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες που ειδικεύονται σε πράσινες τεχνολογίες, από ηλιακά πάνελ μέχρι ηλεκτρικά οχήματα.

Άλλες διαφορές που θα συζητηθούν στην επίσκεψη της Γιέλεν είναι οι δασμοί στο εμπόριο, το θέμα της ιδιοκτησίας του TikTok, η πρόσβαση σε μικροτσιπ υπολογιστών και οι επιπτώσεις όλων αυτών στην εθνική ασφάλεια. Όλα αυτά αποτελούν κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχώς αυξανόμενη κόντρα εδώ και καιρό.

Μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις

Η ίδια η Γιέλεν είχε κατηγορήσει πρόσφατα την Κίνα ότι πλημμύρισε τις παγκόσμιες αγορές με προϊόντα πράσινης ενέργειας τα οποία επιδοτούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κράτος. Πρόκειται για επιδοτήσεις μεγαλύτερες από αυτές που οι ΗΠΑ παρείχαν στον δικό τους τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων με βάση τον αποκαλούμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού της Ουάσιγκτον. Απηχώντας προφανώς τις θέσεις του Λευκού Οίκου, είχε πει ότι σκοπεύει να θέσει ξανά τις ανησυχίες αυτές στους Κινέζους αξιωματούχους. Ουσιαστικά ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν ότι οι κινέζοι ότι πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά με τέτοια προϊόντα με τρόπο τέτοιο ώστε να εμποδίζουν την ικανότητα άλλων χωρών να αναπτύξουν αυτούς τους τομείς.

Η Κίνα άρχισε να διευρύνει την παρουσία της στην παγκόσμια οικονομία πριν από είκοσι περίπου χρόνια, εξάγοντας φθηνά αγαθά που απευθύνονταν στους καταναλωτές άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ. Αυτό λειτούργησε σε βάρος των εργοστασίων μέσα στις χώρες αυτές προκαλώντας μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στις ΗΠΑ και αλλού όπως στην Ευρώπη.

Κίνδυνος για μεγαλύτερη κόντρα

Η Γιέλεν δεν έχει αποκλείσει ακόμη το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινεζικών επιδοτήσεων στους τομείς της πράσινης ενέργειας αφού όπως είπε αυτό «Δεν αφορά μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αρκετές χώρες, όπως το Μεξικό, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, που αισθάνονται την πίεση από τις τεράστιες επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους στην Κίνα».

Κρατώντας πάντως ταυτόχρονα πιο διπλωματικό τόνο η 77χρονη Γιέλεν που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπε ότι η επίσκεψή της θα αποτελέσει «συνέχεια του διαλόγου που έχουμε εμπλακεί και εμβαθύνουμε» από τότε που συναντήθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2022 στην Ινδονησία.

Οι υψηλόβαθμες επαφές της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κίνα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, γίνονται μετά από προσπάθεια προσέγγισης του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ με σκοπό να καθιερωθεί τακτικός διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ