Πλήρως εναρμονισμένος με το κλίμα της εποχής εμφανίζεται ο οίκος Christie’s, που συνεργάζεται με την εταιρεία Art Money, για να κάνει την αγορά έργων τέχνης εύκολη και προσιτή, δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής για ένα έργο τέχνης κάτω του 1 εκατ. δολαρίων σε… μηνιαίες δόσεις άτοκα.
Με το πρόγραμμα buy now, pay later, οι επίδοξοι αγοραστές λαμβάνουν ένα προεγκεκριμένο όριο προσφοράς από τον δανειστή Art Money και, εάν επιτύχουν, μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις σε διάστημα το πολύ 10 μηνών. Η Art Money εισπράττει αμοιβή από τον αγοραστή έως το 10% του συνολικού τιμολογίου της Christie’s, συμπεριλαμβανομένου του πριμ του αγοραστή (26% σε αυτό το επίπεδο).
Στο «σφυρί» αριστούργημα του Τιτσιάνο – Το αστρονομικό ποσό της εκτίμησης
Ο οίκος Christie’s έγινε δημόσια εταιρεία το 1973 και αγοράστηκε το 1998 από το Groupe Artémis του Γάλλου επενδυτή François Pinault. Η πρώτη δημοπρασία της εταιρείας στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε το 2001, αμέσως μετά την άρση των παραδοσιακών ελέγχων της γαλλικής κυβέρνησης επί των δημοπρασιών στη Γαλλία. Ο Christie’s έχει παράδοση στη διαχείριση πολλών ιστορικών πωλήσεων.
Γιατί buy now pay later
Όπως συμβαίνει με όλα τα προγράμματα πληρωμών, αυξάνεται το συνολικό κόστος της αγοράς, αλλά το θέμα, σύμφωνα και με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Art Money, Paul Becker, είναι ότι «υπάρχει τόσο μεγάλη τριβή γύρω από την αγορά τέχνης, που θέλουμε απλώς να εφαρμόσουμε τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές από άλλες βιομηχανίες για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αγοράς».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια που διατίθενται έναντι έργων τέχνης, μεταξύ άλλων μέσω των οίκων δημοπρασιών, ξεκινούν από 1 εκατ. δολάρια.
Η συνεργασία με τον οίκο Christie’s εγκαινιάζεται στη δημοπρασία χαρακτικών και πολλαπλών έργων στη Νέα Υόρκη στις 16 Απριλίου. Και τα 173 έργα, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 800-1.200 δολάρια για μια εκτύπωση της Ann Hamilton έως 600.000-800.000 δολάρια για μια έκδοση του χαρτοφυλακίου «Jazz» του Henri Matisse (1947), είναι επιλέξιμα για το Art Money.
Η επένδυση
Ο οίκος Christie’s πραγματοποίησε την επένδυση στην Art Money, μέσω του fund του, Ventures, του οποίου ηγείται ο Devang Thakkar. Ο ίδιος λέει ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 10 επιχειρήσεις από το 2022 και, ενώ η οικονομική της δέσμευση δεν αποκαλύπτεται, αυτή ορίστηκε μεταξύ 250.000 και 2 εκατ. δολαρίων ανά εταιρεία κατά την έναρξη λειτουργίας.
Ο Becker περιγράφει τη συμμετοχή του οίκου στην Art Money ως «μειοψηφική, μη ελεγχόμενη και μη αποκλειστική». Προς το παρόν, η πρωτοβουλία είναι διαθέσιμη μόνο σε αγοραστές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αλλά ο Becker επισημαίνει ότι η Art Money εργάζεται για την έγκριση των κανονισμών σε όλες τις χώρες.
Ο Thakkar της Ventures λέει ότι η δημοπρασία της 16ης Απριλίου θα αποτελέσει «έναν οδικό χάρτη για την κατανόηση της επιθυμίας των καταναλωτών» και ελπίζει να επεκτείνει την προσφορά σε περισσότερες πωλήσεις και αγοραστές, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το fund
Η Christie’s Ventures συνεργάζεται με start-up και με εμπνευσμένους ιδιοκτήτες εταιρειών που συνδυάζουν την τέχνηκαι την τεχνολογία.
Ο επενδυτικός αυτός βραχίονας ειδικεύεται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες που καλύπτουν καινοτομίες στους τομείς Web3, AI, FinTech και Hardware, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τη βελτίωση της εμπλοκής, της κατανόησης και της κατανάλωσης της τέχνης για τους πελάτες του οίκου, τους συνεργάτες και τους δημιουργούς.
Αξιοποιώντας την πρότασή του- άμεσες επενδύσεις κεφαλαίου, αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος που υποστηρίζεται από πάνω από 250 χρόνια εμπειρίας, βαθιά δίκτυα πολλαπλών κλάδων και απαράμιλλη πρόσβαση στην αγορά – ο οίκος βοηθά τις εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τον ρόλο της Christie’s ως ηγέτη και καινοτόμου στο οικοσύστημα της αγοράς τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτότο fund έχει επενδύσει εκτός από την Art Money, στις εταιρείες Atomic Form, Echomark, LayerZero, Manifold, Proto.
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας