
Για μία ακόμα φορά ο χρυσός φαίνεται να αποδεικνύει τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, και η αβεβαιότητα αναφορικά με την απάντηση του Τελ Αβίβ, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να φτάσουν κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Αν και στη συνέχεια εκδηλώθηκαν κάποιες ρευστοποιήσεις, οι αναλυτές βλέπουν πλέον ότι η τιμή μπορεί του επόμενους μήνες να φτάσει το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
Ο χρυσός διαγράφει τελευταία μία έντονα ανοδική τροχιά εν μέσω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μιας ευρύτερης ανησυχίας για τα πάντα, από τη γεωπολιτική και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι την πορεία των επιτοκίων και την αντίδραση των υπολοίπων αγορών από εδώ και στο εξής.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι οι προφανείς λόγοι για την αύξηση του χρυσού. Υπάρχουν όμως βαθύτερα, πιο μακροπρόθεσμα μηνύματα σε αυτή την άνοδο στα οποία οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.
Όπως γράφουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times, ένα από αυτά τα μηνύματα έχει να κάνει με τον πληθωρισμό: ό,τι κι αν συμβεί τα επόμενα τρίμηνα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι εδώ και καιρό βρισκόμαστε σε μια περίοδο πληθωρισμού «υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Εκτός από την πιθανότητα ενός θαύματος παραγωγικότητας με γνώμονα την τεχνολογία, είναι δύσκολο να σκεφτούμε μια μακρο-τάση αυτή τη στιγμή που δεν είναι πληθωριστική.
Η οικονομία θερμαίνεται και ακόμα και οι γερασμένοι baby boomers των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι μια πληθωριστική δύναμη, καθώς έχουν υγεία, χρόνο και πολλά χρήματα να ξοδέψουν.
Ο χρυσός λειτουργεί ιστορικά ως μέσω αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αλλά είναι επίσης κάτι στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές όταν ανησυχούν για τη σταθερότητα του status quo.
Σύμφωνα με τους FT, δεν είναι μυστικό ότι η συναίνεση της Ουάσιγκτον – η οποία ανέμενε ότι τα αναδυόμενα έθνη θα συμμορφωθούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που έχουν γραφτεί από τη Δύση – και η μεταπολεμική Pax Americana έχουν τελειώσει. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Κίνας αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, η άνοδος του δολαρίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία επιτάχυνε τις κινήσεις σε πολλές χώρες, με σημαντικότερη την Κίνα, να πουλήσουν γραμμάτια του Δημοσίου και να αγοράσουν χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι της οικονομικής ισχύος της Αμερικής. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αυτό το Σαββατοκύριακο ενισχύει περαιτέρω τον χρυσό.
Η μετατόπιση του εκκρεμούς
Αυτή η μετατόπιση του εκκρεμούς έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο να προβλέπουν μια τεράστια αύξηση στον χρυσό. Ο Philippe Gijsels, επικεφαλής στρατηγικής για την BNP Paribas Fortis, και ο συνάδελφός του επικεφαλής οικονομολόγος Koen De Leus – οι συγγραφείς του The New World Economy in 5 Trends – προβλέπουν ότι ο χρυσός θα αυξηθεί από την τρέχουσα τιμή του περίπου 2.374 δολάρια η ουγγιά για να φτάσει τα 4.000 δολάρια σε «όχι και τόσο μακρινό μέλλον». Όπως το θέτει ο Gijsels, «αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιτοκίου. Οι άνθρωποι αντισταθμίζουν έναν νέο κόσμο».
Όπως σημείωσε μια πρόσφατη έκθεση της Currency Research Associates, «η αγορά χρυσού και η πώληση ομολόγων της Κίνας αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης άρχισαν να εξαργυρώνουν δολάρια για χρυσό στα τέλη της δεκαετίας του 1960, καθώς το σύστημα Bretton Woods άρχισε να διαλύεται».
Πράγματι, αυτή ήταν η αρχή της τελευταίας, μακράς διαρκείας, συνεχούς αύξησης του χρυσού, μεταξύ 1968 και 1982, όταν ανέβηκε τόσο έναντι του Dow όσο και του δολαρίου. Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους αυτή η περίοδος συμβαδίζει με το σήμερα. Το 1971, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, τότε πρόεδρος, απομάκρυνε τις ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού, επέβαλε επίσης δασμό 10% στις εισαγωγές. Αυτό ήταν ένα είδος ανεπίσημης υποτίμησης του δολαρίου για την προστασία των αμερικανικών προϊόντων από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Το χρέος και το έλλειμμα
Ο τελευταίος λόγος για να είμαστε ανοδικοί έναντι του χρυσού είναι η εικόνα για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο γίνεται γρήγορα μη βιώσιμο. Όπως σημειώνουν οι FT, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανεβάζουν το χρέος των ΗΠΑ στο 99% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αναμένεται να φτάσει στο 172% έως το 2054.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων