
Δύο επιπλέον «αγκάθια» αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εμπόριο πέραν της ασθενούς ζήτησης λόγω της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας. Οι γεωπολιτικές κρίσεις όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και κορυφώνεται τις ημέρες αυτές μετά τη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ και οι επιπτώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά ταλαιπωρούν το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο.
Η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου εμπορίου δοκιμάζεται από διαταραχές σε δύο από τις κύριες παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς: τη διώρυγα του Παναμά και τη διώρυγα του Σουέζ, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) στην τελευταία του έκθεση. Και αν η κατάσταση στη Διώρυγα του Παναμά από την οποία διακινείται το 6% του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται να σταδιακά να εξομαλύνεται, καθώς αναμένεται αύξηση των βροχών, η αβεβαιότητα εντείνεται στο γεωπολιτικό πεδίο.
Deutsche Bank:Τέλος το εμπόριο όπως το ξέραμε- Τα 4 χρόνια που άλλαξαν τον κόσμο
Αβεβαιότητα
Υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας λόγω πολλών παραγόντων κινδύνου που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών συγκρούσεων, των γεωπολιτικών εντάσεων και του αυξανόμενου προστατευτισμού, υπογραμμίζει ο WTO. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες και δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί η αύξηση του όγκου εμπορίου το 2024 θα μπορούσε να κυμανθεί από +5,8% έως -1,6%.
Αναφερόμενη η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και δεν λαμβάνει υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ, στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα σημειώνει ότι η έκταση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης στην περιοχή θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των επιθέσεων, καθώς και από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με τους κινδύνους και το κόστος που συνδέεται με τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ή την εκτροπή των πλοίων τους. Οι ναυτιλιακές δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Σε περίπτωση που η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιμείνει, ενδέχεται να οδηγήσει τη ναυτιλία και τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών να επανεξετάσουν τις στρατηγικές και τις προτεραιότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των συνδυασμών ταξιδιών ή την υιοθέτηση νέων μοντέλων δρομολογίων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WOT, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2024 και κατά 3,3% το 2025, ύστερα από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση κατά -1,2% το 2023. Η ζήτηση εισαγωγών σε πραγματικούς όρους ήταν αδύναμη το 2023 στις περισσότερες περιοχές, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Οι κύριες εξαιρέσεις ήταν η Μέση Ανατολή και η περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα