Τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα, ανήγγειλε από τη ΓΣ της ΕΘΕΑΣ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα, είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δημιουργία σύγχρονου συνεταιριστικού μοντέλου ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».

Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

1. Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.

2. Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.

3. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥπΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:

1. Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥπΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.

2. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα ΔΣ οργανισμών που εποπτεύει το ΥπΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

3. Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις  καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως.  Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή   με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης