
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει έναν τρόπο να αυξήσει τον κοινό δανεισμό της, ο οποίος θα είναι αποδεκτός από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, εάν υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.
Ο Κάρλος Κουέρπο είπε ότι η ΕΕ έχει συσσωρεύσει τόσα πολλά επενδυτικά σχέδια – από την ενεργειακή μετάβαση στην ψηφιακή στρατηγική και την άμυνά της – που τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και έτσι πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις για περισσότερη έκδοση κοινού χρέους.
«Για εμάς είναι κάτι που δεν έχει λογική», είπε ο Κουέρπο σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Σωρεύουμε νέες επενδυτικές ανάγκες και πρέπει να ανταποκριθούμε».
Ευρωομόλογα
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβίωσε την ιδέα των λεγόμενων ευρωομολόγων, προκειμένου να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της τεράστιας αύξησης των αμυντικών δαπανών που απαιτούνται για να αποτελέσει αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα για το Κρεμλίνο.
Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν μέχρι στιγμής προσκρούουν στην έντονη αντίδραση από τα παραδοσιακά γεράκια του προϋπολογισμού του μπλοκ, με επικεφαλής τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Λίντνερ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τακτοποίηση των οικονομικών τους αντί να προσβλέπουν στη χρηματοδότηση πρόσθετων προγραμμάτων από την ΕΕ.
Ένα μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση οποιουδήποτε νέου προγράμματος δανεισμού είναι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο κλίνει προς μια αυστηρότερη ερμηνεία των νομικών ορίων για τον κρατικό δανεισμό. Πέρυσι το δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε το εργαλείο του προϋπολογισμού που είχε σχεδιαστεί για να παρακάμψει τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας. Αυτή η απόφαση ανέτρεψε τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Κουέρπο, ο οποίος βοήθησε στη συμφωνία των νέων δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες της ευρωζώνης στις διαπραγματεύσεις με τον Λίντνερ νωρίτερα αυτό το έτος, είπε ότι είναι βέβαιος ότι εάν οι πολιτικοί μπορέσουν να συμφωνήσουν για την επέκταση της κοινής έκδοσης χρέους σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα μπορέσουν να βρουν μια δομή που θα μπορέσει να αποδεχθεί το γερμανικό δικαστήριο.
«Εάν υπάρχει θέληση, θα υπάρξει νομική οδός, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για πολλούς άλλους που έχουν τις δικές τους συνταγματικές ιδιαιτερότητες», είπε. «Θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία αλλά και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι μια κοινή προσπάθεια».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια