Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, κινούμενες όμως στη σκιά της νέας διολίσθησης του ιαπωνικού γεν, το οποίο υποχώρησε σε πάνω από 156 γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Η BOJ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής στο 0%-0,1% όπως αναμενόταν. Δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων σύμφωνα με την απόφαση του Μαρτίου.

Η απόφαση ήρθε καθώς ο συνολικός πληθωρισμός του Τόκιο τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 1,8%, σημειώνοντας επιβράδυνση από το 2,6% του Μαρτίου. Ο δομικός πληθωρισμός στην πρωτεύουσα – ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων – μειώθηκε απότομα στο 1,6% από 2,4 τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 2,2%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κύριος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Στο ταμπλό

Από την άλλη όμως, στις αγορές, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 0,81% στις 37.934,76 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,86% και τερμάτισε στις 2.686,48 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,51%, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε κατά 1,51% υψηλότερα.

Οι μετοχές τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν σήμερα, με τον Hang Seng Tech να σημειώνει άλμα 4,7%. Οι μετοχές του κινεζικού κολοσσού της τεχνητής νοημοσύνης SenseTime Group σημείωσαν άνοδο 25%, ενώ οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων Nio και Li Auto αυξήθηκαν πάνω από 5% ο καθένας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,05% και έκλεισε στις 2.656,33 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε μικρότερη άνοδο, της τάξεως του 0,42% στις 856,82 μονάδες.

Ωστόσο, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,39% και έκλεισε στις 7.575,9 μονάδες, παρασυρόμενος από τις μετοχές της βιομηχανίας και των υπηρεσιών υγείας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Αυστραλίας κατέγραψε άνοδο 4,3% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από το +4,1% το τέταρτο τρίμηνο. Η άνοδος ήταν επίσης η ταχύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε τριμηνιαία βάση, ο PPI της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές