Τρεις ημέρες με πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει το τριήμερο της παρουσίας του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη φετινή Beyond που με πλήρη δημοσιογραφική ομάδα κάλυψε την κορυφαία έκθεση για την καινοτομία και την τεχνολογία.

Ο Μιχάλης Στάγκος

Στάγκος: Το στοίχημα κερδήθηκε

«Το αρχικό στοίχημα ήταν να κάνουμε ένα event που θα τραβήξει την προσοχή διεθνώς. Αυτή η χρονιά δείχνει ότι αυτό το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί». Αυτό είπε, μιλώντας στo στούντιο του ΟΤ στη Beyond 2024 ο Μιχάλης Στάγκος, partner του επενδυτικού κεφαλαίου L-Stone και Beyond Curator.

Ο κ. Στάγκος ανέφερε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Beyond έχει μπει στον χάρτη, έρχονται άνθρωποι που όταν την πρώτη-δεύτερη χρονιά κάναμε το αστείο γιατί να μην έρθει ο Μασκ και πώς θα τον φέρουμε, τώρα φαίνεται ότι γίνεται. Όταν λέγαμε ότι θα κάνουμε ένα leadership στο οποίο θα είναι όλοι οι υπουργοί από τη ΝΑ Ευρώπη και θα μπούμε στον χάρτη, αποδείχθηκε ότι γίνεται. Και ενόψει της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη, το να έρθει ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας που είναι 80 εκατ. ο πληθυσμός της γείτονος και βαριά βιομηχανία έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Φαίνεται ότι άνοιξε μια πόρτα και υπάρχει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να δούμε μαζί τις προκλήσεις».

Επίσης, όπως τόνισε ο ίδιος, το μεγάλο στοίχημα ήταν οι εταιρείες που στηρίζουν εδώ και 4 χρόνια την έκθεση να έχουν ένα αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι να γίνουν κάποιες συναντήσεις επιχειρηματικές και ιδανικά να κάνουν και δουλειά. Για την ώρα φαίνεται ότι και αυτό επιτυγχάνεται.

«Μπαίνοντας στην έκθεση φέτος μέχρι τώρα είχαμε αντιμετωπίσει αρκετή κριτική. Δηλαδή, κανένας δεν πίστευε με την ψυχή του ότι κάπου μπορεί να πάει αυτή η προσπάθεια. Φέτος αυτό άλλαξε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάγκος.

Κλείνοντας, έδωσε το στίγμα του όσον αφορά τη συνέχεια της διαδρομής της Beyond λέγοντας: «είχαμε από την ΟpenAI ομιλητή. Θα στοχεύσω στον Αλτμαν. Συνεχίζουμε να χτίζουμε και πλέον έχουμε πολύ περισσότερους συμμάχους. Για να κάνουμε κάτι διεθνές δεν γίνεται χωρίς στηρίξεις. Όσο παθιασμένος και να είσαι, χωρίς στήριξη δεν πας πουθενά».

O Δημήτρης Γαλαμάτης

Γαλαμάτης: Ζητούμενο η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην εποχή της ψηφιοποίησης

Τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η εποχή της ψηφιοποίησης στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σκιαγράφησε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μιλώντας στο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη.

«Η επέλαση της ψηφιοποίησης συμπαρασύρει και τα ΜΜΕ, η ταχύτητα που είναι συνυφασμένη με τα ΜΜΕ αποκτά άλλη έννοια, τα ΜΜΕ οφείλουν να αυτορρυθμιστούν, χρειάζεται ένα πλαίσιο και σαφώς ορισμένοι κανόνες για να λειτουργήσουν, η ΕΕ το έχει αντιληφθεί. Είναι απαραίτητες η διαφάνεια και η αξιοπιστία, η ΕΕ εφαρμόζει πλήθος οδηγιών και συστάσεων», επεσήμανε.

Ο Άρης Βραχάτης

Βραχάτης: Η AI στην υπηρεσία των ανθρώπων – Από το Αλτσχάιμερ μέχρι τους χάκερς

Στις ολοένα και διευρυνόμενες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο Επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο Άρης Βραχάτης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ στη Beyond 2024. Ο ίδιος αναφέρθηκε -επί παραδείγματι- στη δυνατότητα της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, μέσα από ένα παιχνίδι για γνωσιακές διαταραχές, το οποίο επεξεργάζεται μοντέλο AI.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «μας βοήθησε ένας γιατρός να το φτιάξουμε», προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να εντοπίσεις την ασθένεια αυτή σε πρώιμο στάδιο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι καθυστερούν εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το παραπάνω βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό επίπεδο και δεν έχει εισαχθεί για εμπορική χρήση, όπως εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής, σημειώνοντας ότι έχει δοκιμαστεί σε 182 ανθρώπους, από τους οποίους οι 50 είχαν τέτοια εικόνα ασθένειας. Συνεπώς, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί και οι ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν κάποιους βιοδείκτες.

Ο Θεόδωρος Ευγενίου

Ευγενίου: Γιατί όλοι τώρα τρέχουν να δουν τι θα κάνουν με την ΑΙ

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί μια σύγχρονη εταιρεία ώστε να καταλάβει τη θέση της σε μια αναδυόμενη βιομηχανία ΑΙ μίλησε ο Θεόδωρος Ευγενίου, καθηγητής του INSEAD και συνιδρυτής της Tremau στo στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024.

Με εμπειρία από τα μεγαλύτερα business schools στον κόσμο, το INSEAD, που πάνω από 50 χρόνια εκπαιδεύει τα στελέχη του μέλλοντος και εστιάζει στην κατάρτιση ανώτατων στελεχών -με περίπου 1000 MBAs το χρόνο-, η έμφαση δίνεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται παντού και κρύβει και κινδύνους.

«Στο INSEAD επικοινωνούμε τη γνώση σε ανώτατα στελέχη ακόμη και της C-suite, καθώς βλέπουμε πως το ενδιαφέρον για την ΑΙ αποκτά σάρκα και οστά, δεν είναι μόνο θεωρία», τονίζει ο κ. Ευγενίου.

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει διαφορετικές ενότητες με μαθήματα με φυσική παρουσία στα campus αλλά και με ασύγχρονο τρόπο, ειδικότερα διευθύνω τρία προγράμματα για executives AI από όλο τον κόσμο, όπου καμία εθνικότητα δεν έχει πάνω από 10% – ενδεικτικά υποδεχόμαστε 5 Έλληνες το χρόνο».

«Στο ίδιο επίπεδο, πριν από 2,5 χρόνια δημιουργήσαμε με αποφοίτους των προγραμμάτων την Tremau για τη διαχείριση της παρανομίας και της κυβερνοασφάλειας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα για εντοπισμό και επίλυση θεμάτων ασφάλειας και μέσα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου

Μαστρογεωργίου: Η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο των διεθνών πρωτοβουλιών για ΑΙ

Η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο των διεθνών πρωτοβουλιών για την ΑΙ. Έχουμε εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς που ασχολούνται με ΑΙ, πολύ καλό οικοσύστημα μικρών επιχειρήσεων που το εξελίσσουν, ενώ στο Top 1% των ερευνητών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη πολλοί προέρχονται από την Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024 ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η ΑΙ δεν αφορά μόνο τους δύο κλάδους που ξέρουμε, την πληροφορική και τη νομική. Πλέον σταδιακά θα αφορά όλο και λιγότερο αυτούς τους κλάδους και περισσότερο την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, τον τρόπο με τον οποίο γενικά θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία αυτή την εξελικτική τεχνολογία που ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τις φέρνει.

«Η τεχνολογία αυτή είναι πλέον διεπιστημονική, τόνισε ο κ. Μαστρογεωργίου. Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβολίζουν μέσα τους αυτή την τεχνολογία και να “αρμέγουμε” ό, τι περισσότερο έχει να μας δώσει στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα κ.ο.κ.», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο δημοσίου γίνεται εδώ και 4 – 5 χρόνια η ψηφιακή μετάβαση. Η ΑΙ μπαίνει μέσα στο gov επ’ ωφελεία των πολιτών και διακλαδώνεται αυτή η τεχνολογία σε υπηρεσίες του δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας, πρόσθεσε, το κάνει ήδη.

Η Κωνσταντίνα Πάλλα

Πάλλα (Spotify): Με αλγόριθμους και ΑΙ ελέγχουμε το περιεχόμενο που βλέπουν οι χρήστες

Τον νέο ψηφιακό κόσμο που σχηματίζεται επιχείρησε να σκιαγραφήσει η Κωνσταντίνα Πάλλα, senior researcher της Spotify, μιλώντας στο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» στην Beyond 2024, στη Θεσσαλονίκη.

Το Spotify είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για αναπαραγωγή μουσικής μέσω ροής («streaming»). Η σουηδικής προέλευσης πλατφόρμα περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Το να μην υπάρχει ένα τραγούδι στο Spotify, θεωρείται σπάνιο. Μέσα από την εφαρμογή, μπορεί κανείς να ψάξει τραγούδια, άλμπουμ, καλλιτέχνες, είδη μουσική ή λίστες τραγουδιών. Μία λίστα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα τραγούδια, τα οποία δεν προέρχονται απαραίτητα από το ίδιο μουσικό άλμπουμ ή από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του, εξατομικευμένες λίστες τραγουδιών, όπως μία λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια όταν γυμνάζεται ή όταν θέλει να χαλαρώσει και να τις μοιραστεί με άλλους χρήστες.

Η Εύη Ψάλτη

Ψάλτη: Τα επόμενα βήματα της Microsoft στην AI – Η θέση των ανθρώπων

Στα «μικρά γλωσσικά μοντέλα» τα οποία αποτελούν το νέο project της Microsoft, αναφέρθηκε η senior director της εταιρείας Εύη Ψάλτη, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024. Η ίδια αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα που σημειώνονται τώρα έχουν πίσω τους ένα βάθος έρευνας 20 ετών.

«Είχαμε αρχίσει να δουλεύουμε εδώ και 20 χρόνια με τη δημιουργική AI όπως το ChatGTP» είπε η ίδια για να προσθέσει ότι αυτό ισχύει για όλα τα «προγράμματα που είδαμε τα τελευταία 2-3 χρόνια». Ακόμη συμπλήρωσε: «Έχουμε επενδύσει στο portfolio μας σε λόγο και εικόνα», επισημαίνοντας ότι «επεκτεινόμαστε πέραν αυτών των μοντέλων και πέραν της συνεργασίας με την OpenΑI.

Σε αυτό το σημείο αναφερθηκε στα μικρά γλωσσικά μοντέλα, τα οποία «είναι πιο οικονομικά», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και εξειδικευμένες εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης για τομείς, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Αναγνωστόπουλος: Η διαλειτουργικότητα αλλάζει τη συναλλαγή με το δημόσιο

Στην εξοικείωση του πολίτη με τις νέες τεχνολογίες μέσω των νέων υπηρεσιών του δημοσίου, επικεντρώθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024.

«Όλοι μιλάνε σήμερα για ΑΙ. Και είμαστε ευτυχείς που στο gov.gr υπάρχουν σχετικές εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι οι πολίτες. Είναι σημαντικό ότι πολλοί μπήκανε στην πλατφόρμα, είδαν τον ψηφιακό βοηθό mAIgov, υπέβαλαν ένα ερώτημα και έλαβαν την απάντησή τους σε επίπεδο φυσικής γλώσσας», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ο Γιώργος Δουκίδης

Δουκίδης (OΠΑ): Επιφυλακτικές με την τεχνητή νοημοσύνη οι επιχειρήσεις

Στα νέα ψηφιακά μονοπάτια που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη επιχείρησε να «περπατήσει» ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής e- Business στο ΟΠΑ, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024, στη Θεσσαλονίκη.

«Επτά στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ΑΙ, μόνο το 20% των επιχειρήσεων έχει αυτοματοποιήσει πάνω από το 5% των εργασιών της, δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως η ΑΙ, πρέπει να επιλύσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των δεδομένων, πρέπει να αξιοποιούνται δεδομένα από πολλές πηγές, όλα αυτά είναι δύσκολα», επεσήμανε εστιάζοντας και στις ανθρώπινες δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν για να χειριστούμε την ΑΙ.

«Παγκοσμίως αυξάνεται η ζήτηση για prompt engineers που θα μπορούν να ασχοληθούν με εργαλεία όπως το ChatGPT, η AI δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας αλλά και κοινωνιολογίας», τόνισε.

Ο Φώτης Δημέας

Δημέας: Τα ρομπότ είναι εδώ για να σώσουν τις δουλειές

Στο ερώτημα «πόσο απαραίτητα είναι τα ρομπότ στις ανερχόμενες βιομηχανίες» ανέλαβε να δώσει απάντηση ο Φώτης Δημέας, CEO της Progressive Robotics, ο οποίος μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024, στη Θεσσαλονίκη.

«Ως τεχνοβλαστός, είμαστε μια start up εταιρεία που παρά το μικρό χρόνο ζωής -λιγότερο από ένα χρόνο- κάναμε το επόμενο βήμα, ώστε να κάνουμε τα ρομπότ πιο έξυπνα και αποτελεσματικά για να ενισχύσουμε την ελληνική βιομηχανία και τις σύγχρονες απαιτήσεις της», επισήμανε ο κ. Δημέας.

Η ανάγκη που εντόπισε η πανεπιστημιακή ομάδα στο πλαίσιο μιας εργασίας για την τοποθέτηση και την αποτελεσματική διαχείριση των ρομπότ στα εργοστάσια, οδήγησε τον Φώτη Δημέα μπροστά στο ερώτημα γιατί κάποιες βιομηχανίες χρειάζονται ακόμη και 3 μήνες για να προγραμματίσουν την εργασία των ρομπότ.

«Αυτοί οι χρόνοι αφορούσαν τις συνθήκες άλλων εποχών, ακόμη και 30 χρόνων πίσω όπου εφαρμόζονταν τα πρώτα δύσκαμπτα ρομποτικά συστήματα», εξηγεί ο κ. Δημέας.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης

Δημητριάδης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει όλα τα επαγγέλματα

Σε όλο το μήκος και το πλάτος των επαγγελμάτων αναμένεται να εισαχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024. Προέβλεψε ότι θα αλλάξουν οι θέσεις εργασίας για πολλούς ανθρώπους, αλλά δε θα καταργηθούν επί της ουσίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΑΙ έχει έρθει να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση μας στη γνώση». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να μελετούμε σενάρια διότι είναι ο μόνος τρόπος να «προετοιμαστούμε για το μέλλον και να κερδίσουμε το κομμάτι της αβεβαιότητας».

Μάλιστα έκανε λόγο για «εκθετική μεταβολή» της τεχνολογίας και όχι «γραμμική», όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, κάτι το οποίο αφορά και τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας «έπιασε εξ’ απίνης», κάνοντας λόγο για «Τεχνητή Ευφυία».

Ο Θανάσης Κυριαζής

Κυριαζής: Προ των πυλών η εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας

Πλέον δίνουμε σημαντικά ποσά για τη χρηματοδότηση της έρευνας, τόσα όσα δεν δόθηκαν σχεδόν ποτέ. Αυτό είπε, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024, o γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Θανάσης Κυριαζής, σύμφωνα με τον οποίο μόνο η γενική γραμματεία Έρευνας διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 1,8 δισ. από ΕΣΠΑ, εθνικούς πόροτς, Ταμείο Ανάκαμψης και από τη Δίκαιη Μετάβαση. Είναι μια γενική γραμματεία που βρίσκεται στον πυρήνα της έρευνας και της ανάπτυξης, τόνισε.

«Στόχος είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν εφαρμογή στην ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Κυριαζής δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ο επικεφαλής της γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι πράγματι υπάρχουν εμπόδια και καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου της γενικής γραμματείας, ακόμα και για λόγους που άπτονται εσωτερικών διαδικασιών. Οι λόγοι αρκετοί, είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι συνδέονται με το σύστημα ενός έργου, τη διαδικασία την ίδια, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι αξιολογητές που δεν θα έχουν conflict, γιατί οι ίδιοι οι αξιολογητές μπορεί να συμμετέχουν σε έρευνα.

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης

Κωνσταντινίδης (ΥΜΑΘ): Η Θεσσαλονίκη διαδραματίζει μητροπολιτικό ρόλο

Τις αναπτυξιακές προκλήσεις, τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται στην Βόρεια Ελλάδα, σκιαγράφησε o Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο πλαίσιο της Beyond 2024.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο και στην φετινή Beyond, η ψηφιοποίηση διατρέχει τους πάντες και τα πάντα, έχει χτιστεί και τα προηγούμενα χρόνια όλο αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες, προκλήσεις και απειλές από την AI και για τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις», επεσήμανε ενώ προανήγγειλε πως η θεματική στο επόμενο Balkan Forum, 23 – 25 Μαΐου, θα είναι η ενέργεια.

«Η ενεργειακή καρδιά της χώρας, η Δυτ. Μακεδονία, μετασχηματίζεται, η δίκαια αναπτυξιακή μετάβαση προχωρά, έχουν γίνει πολλά, ίσως όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, πολλές δράσεις τρέχουν, πολλές επιχειρήσεις συμμετέχουν, έχουμε προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, θέλουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond