Έχοντας αναφέρει πολύ ισχυρά αποτελέσματα το 4ο τρίμηνο του 2023, η AXIA αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει τη συνολική θετική πρόοδό της με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024 την 01 Μαΐου.

Σύμφωνα με την AXIA, η τράπεζα θα σημειώνει μείωση περίπου 4% στα επιτοκιακά έσοδα (NII), με την πρόβλεψη να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως τα έξοδα για τόκους που σχετίζονται με τις εκδόσεις Senior Preferred και Tier II τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και την επίδραση των διαρθρωτικών αντισταθμίσεων.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα πρέπει επίσης να μειωθούν διαδοχικά κατά 12%, με την εκτίμηση να οφείλεται κυρίως στην εποχικά μειωμένη επέκταση των δανείων. Ωστόσο, η AXIA αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί από τον τομέα του λιανικού εμπορίου καθώς και την πώληση επενδυτικών προϊόντων που εκτιμά ότι θα συνεχιστεί δυναμικά.

Την ίδια ώρα, η AXIA αναμένει πτώση 10% στο κόστος, ενώ το κόστος κινδύνου θα φτάσει τις 73 μονάδες βάσης, μείωση, δηλαδή, κατά 8 μονάδες βάσης, αντιπροσωπεύοντας επίσης μηδενικό σχηματισμό NPE. Ως εκ τούτου, αναμένει μια σταθερή αναλογία NPE σε τριμηνιαία βάση (στο 3,7%). Συνολικά, η AXIA υπολογίζει την απόδοση RoTE να φτάσει το 18,2%.

Εθνική Τράπεζα: Στις αγορές το νέο ομόλογο Tier 2 – Στο 6,25% το αρχικό επιτόκιο

Η εστίαση από τις εκτιμήσεις της διοίκησης

Αναφορικά με την ενημέρωση της διοίκησης, η AXIA συστήνει οι επενδυτές να εστιάσουν στις εξής παραμέτρους:

  • τον αναμενόμενο αντίκτυπο των τάσεων δανεισμού σε ολόκληρο τον κλάδο, στην πιστωτική επέκταση της Εθνικής και τη στρατηγική του ομίλου, καθώς και οποιεσδήποτε ενδείξεις σχετικά με την αναμενόμενη πιστωτική ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα,
  • τη συρρίκνωση του περιθωρίου δανεισμού, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ο εγχώριος ανταγωνισμός αυξάνεται,
  • τα beta καταθέσεων που αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλά σε απόλυτα και ιστορικά πρότυπα, καθώς και το μείγμα και την εξέλιξη των καταθέσεων,
  • τις ενημερώσεις για τα μεσοπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια της χρήσης πλεονάζοντος κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ερωτημάτων σχετικά με το υπόλοιπο μερίδιο του ΤΧΣ στον όμιλο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη έχουν υπάρξει σενάρια ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω δυνητικά μιας επαναγοράς, ενός placement ή ενός συνδυασμού και των δύο.

Η Εθνική διαπραγματεύεται σε 0,70x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 και με 13,6% RoTE. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει την σύσταση buy (αγορά), με την τιμή στόχο σταθερή στα 8,80 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»