Η ισπανική τράπεζα Banco Sabadell απέρριψε προσφορά εξαγοράς 12 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της στη χώρα BBVA, λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία «υποτιμά σημαντικά» τις αυτόνομες προοπτικές ανάπτυξής της.

Την περασμένη εβδομάδα η BBVA αποκάλυψε μια προσφορά έκπληξη για τη Sabadell, λέγοντας ότι ο συνδυασμός των δύο ισπανικών δανειστών θα δημιουργήσει «μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χρηματοοικονομικές οντότητες της Ευρώπης».

Η απόρριψη σημαίνει ότι η BBVA πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τον πιο ριψοκίνδυνο δρόμο της έναρξης μιας εχθρικής προσφοράς σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες συναλλαγές.

Αλλαγή στρατηγικής από τις τράπεζες – Ο ρόλος των επιτοκίων

Είναι η δεύτερη προσπάθεια της BBVA να αποκτήσει τη Sabadell σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία προσφορά οδήγησε την τιμή της μετοχής του επίδοξου αγοραστή χαμηλότερα προτού το διοικητικό συμβούλιο της μικρότερης τράπεζας απορρίψει επίσημα την προσφορά όλων των μετοχών τη Δευτέρα.

Η Sabadell, η οποία κατέχει τη βρετανική τράπεζα TSB , είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο «πιστεύει ότι η πρόταση υποτιμά σημαντικά τις δυνατότητες της Banco Sabadell και τις αυτόνομες προοπτικές ανάπτυξής της».

Και πρόσθεσε: «Το διοικητικό συμβούλιο είναι πολύ σίγουρο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Banco Sabadell και τους οικονομικούς της στόχους και είναι της άποψης ότι η αυτόνομη στρατηγική της Banco Sabadell θα δημιουργήσει ανώτερη αξία για τους μετόχους της».

Η BBVA απάντησε λέγοντας: «Λυπούμαστε που το διοικητικό συμβούλιο της Banco Sabadell απέρριψε μια τόσο ελκυστική προσφορά».

Ενοποίηση

Οι τραπεζίτες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν από καιρό ζητήσει περισσότερη ενοποίηση μεταξύ των ισπανικών τραπεζών , λέγοντας ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Η BBVA την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η εξαγορά της Sabadell θα δημιουργήσει μια συνδυασμένη οντότητα με συμπληρωματικές πελατειακές βάσεις και το μέγεθος που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των οικονομικών.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ορισμένοι αναλυτές είχαν αμφισβητήσει την κλίμακα του πιθανού οικονομικού οφέλους που απορρέει από την προτεινόμενη συμφωνία.

Όταν η BBVA κυκλοφόρησε την προσφορά της, είχε κεφαλαιοποίηση λίγο κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, αλλά έκτοτε μειώθηκε στα 57,5 ​​δισ. ευρώ.

Η Sabadell ανέφερε στη δήλωσή της ότι «η πρόσφατη σημαντική πτώση και αστάθεια στην τιμή της μετοχής BBVA αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την αξία της πρότασης».

Όταν ανακοίνωσε την προσφορά της, η BBVA είπε ότι προσέφερε premium 30% για τη Sabadell με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την περασμένη Δευτέρα και 50% premium πάνω από τις μέσες σταθμισμένες τιμές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι δύο τράπεζες προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνία το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά από διαφωνίες σχετικά με την τιμή.

Ο Sabadell λαμβάνει συμβουλές από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Η UBS και η JPMorgan συμβουλεύουν την BBVA για την προσφορά της, ανέφεραν πηγές στους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή