Για δεκαετίες, η ταχεία εισροή μεταναστών βοήθησε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτρέψουν το δημογραφικό αντίκτυπο από τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων. Αυτό καταρρέει τώρα καθώς η απότομη αύξηση των αφίξεων έρχεται σε μία χρονιά έλλειψης κατοικιών.

Συνολικά, δεκατρείς οικονομίες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκονταν σε κατά κεφαλήν ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με αποκλειστική ανάλυση του Bloomberg Economics. Ενώ υπάρχουν άλλοι παράγοντες, οι ελλείψεις κατοικιών και οι σχετικές επιβαρύνσεις κόστους ζωής είναι κοινός παρανομαστής.

Στεγαστική κρίση: Ποιες θα ήταν οι λύσεις στη Βρετανία

Είναι λοιπόν καταδικασμένο το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που τροφοδοτείται από τη μετανάστευση; Το Bloomberg θεωρεί πως όχι ακριβώς.

Στην Αυστραλία, η εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, από τον Ιούνιο του 2022 βοήθησε να καλυφθούν οι χρόνιες ελλείψεις εργαζομένων στη φιλοξενία, τη φροντίδα ηλικιωμένων και τη γεωργία. Στη Βρετανία οι αφίξεις από την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ και αλλού έχουν αναπληρώσει την έλλειψη εργαζομένων μετά το Brexit.

Στον Καναδά οι νέες αφίξεις έσπασαν ρεκόρ. Για κάθε 1.000 κατοίκους, ο Καναδάς έφερε 32 άτομα πέρυσι, σε σύγκριση με λιγότερους από 10 στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στον Καναδά, ωστόσο ο Καναδάς δεν προσέθεσε παρά ελάχιστες κατοικίες.

Όριο στην ανάπτυξη που τροφοδοτείται από μετανάστευση

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο στην ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τη μετανάστευση: Μόλις οι νέες αφίξεις υπερβούν την ικανότητα μιας χώρας να τις απορροφήσει, το βιοτικό επίπεδο μειώνεται.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας του Καναδά αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο τον περασμένο χρόνο, αλλά η αγορά εργασίας δημιούργησε μόνο 324.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί

Ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν επίσης κρίση προσιτών κατοικιών, η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός παρέμεινε πάνω από την άνοδο των τιμών κατοικιών κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών. Όχι τόσο στον Καναδά. Η μέση τιμή για τα σπίτια στο Τορόντο είναι τώρα 1,3 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, σχεδόν τριπλάσια από αυτή του Σικάγο, μιας συγκρίσιμης πόλης των ΗΠΑ.

Η χρόνια ανεπαρκής δόμηση και οι δεκαετίες συνεχών αυξήσεων έχουν αποστραγγίσει τα κεφάλαια από άλλα μέρη της οικονομίας προς τη στέγαση. Αυτή η έλλειψη επένδυσης σε συνδυασμό με την εστίαση στην επέκταση του εργατικού δυναμικού λόγω του φθηνότερου κόστους εργασίας έχει μειώσει την παραγωγικότητα, η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα του Καναδά βρίσκεται σε επίπεδα «έκτακτης ανάγκης».

Η αυξανόμενη ανησυχία για τη στεγαστική κρίση ανάγκασε την κυβέρνηση Τριντό να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για τη μετανάστευση, θέτοντας για πρώτη φορά ένα όριο στην αύξηση των προσωρινών κατοίκων.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει το χάσμα προσφοράς εργασίας αυξάνοντας τον αριθμό των μεταναστών, αλλά έκανε το πρόβλημα χειρότερο. Η έλλειψη στέγης, η ραγδαία άνοδος των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών ώθησαν την κυβέρνηση των Εργατικών να περιορίσει τις φοιτητικές βίζες.

Η γειτονική Νέα Ζηλανδία παλεύει με παρόμοιο πονοκέφαλο. Η κυβέρνηση εκεί έκανε άμεσες αλλαγές σε ένα πρόγραμμα βίζας απασχόλησης, μέρος ενός σχεδίου για τη «δημιουργία μιας πιο έξυπνης μετανάστευσης» που είναι «αυτοχρηματοδοτούμενη, βιώσιμη και διαχειρίζεται καλύτερα τον κίνδυνο», δήλωσε τότε η υπουργός Μετανάστευσης.

Η Γερμανία, γνώρισε επίσης κατά κεφαλήν ύφεση που έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων για μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ελλείψεων κατοικιών και μιας οικονομίας που μένει στάσιμη. Η ανάλυση του Bloomberg Economics δείχνει ότι η Γαλλία, η Αυστρία και η Σουηδία είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έχουν υποστεί κατά κεφαλήν ύφεση.

Στη Βρετανία  τα επίπεδα ρεκόρ μετανάστευσης έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν την οικονομία

Από τις αρχές του 2010, ο πληθυσμός αυξήθηκε, 11% κατά προσέγγιση, ή σχεδόν 7 εκατομμύρια, στα 69 εκατομμύρια. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής αναμένει ότι θα φτάσει κοντά στα 74 εκατομμύρια το 2036. Πάνω από το 90% της αύξησης του πληθυσμού που αναμένεται μεταξύ 2021 και 2036 θα προέλθει από μετανάστες.

Οι αυξανόμενες πιέσεις για τη στέγαση και τις εκτεταμένες δημόσιες υπηρεσίες προκαλούν μετακινήσεις συντηρητικών ψηφοφόρων προς το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK, το οποίο υπόσχεται «καθαρή μηδενική μετανάστευση». λαίλαπα μεταρρυθμίσεις σχεδιασμού για την οικοδόμηση, καθώς και περιορισμό στη μετανάστευση.

Η έλλειψη ακινήτων έχει οδηγήσει τις τιμές των κατοικιών σε πάνω από οκτώ φορές τις μέσες ετήσιες αποδοχές στην Αγγλία και την Ουαλία και 12 φορές στο Λονδίνο. Το 1997, ήταν 3,5 φορές και τέσσερις φορές, αντίστοιχα. Η έλλειψη έχει επίσης προκαλέσει αύξηση ρεκόρ του κόστους ενοικίασης.

Όσο περισσότερο οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και παρόμοιες οικονομίες βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί, τόσο περισσότερο θα σκληραίνει η αντίθεσή τους στα προγράμματα ταχείας μετανάστευσης. Μια μόνιμη λύση απαιτεί κυβερνητικές πολιτικές, ειδικά στον τομέα της στέγασης, που να πείθουν τόσο τους επίδοξους μετανάστες όσο και τους υπάρχοντες πληθυσμούς για τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης που καθοδηγείται από τη μετανάστευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.