Σε αύξηση του κόστους και μείωση της προσφοράς, κυρίως στις αστικές περιοχές, έχει οδηγήσει η στεγαστική κρίση, που πλήττει τις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, δημοκρατικοί στη Γερουσία και στη Βουλή των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει νομοσχέδια που θα ανάγκαζαν τους μεγάλους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών να πουλήσουν σπίτια σε οικογένειες. Το νομοσχέδιο ενός Ρεπουμπλικανού στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Οχάιο στοχεύει να εκδιώξει τους θεσμικούς ιδιοκτήτες μέσω της βαριάς φορολόγησης.

Νομοθέτες στη Νεμπράσκα, στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη, στη Μινεσότα και στη Βόρεια Καρολίνα είναι μεταξύ εκείνων που προτείνουν παρόμοιους νόμους.

Ενώ οι ενώσεις ιδιοκτητών για χρόνια προσπαθούσαν να κρατήσουν τους επενδυτές μακριά από τις γειτονιές τους, οι νομοθετικές προτάσεις αντιπροσωπεύουν μια νέα προσπάθεια να μπει κάποιο φρένο στις βλέψεις της Wall Street για μονοκατοικίες.

Στεγαστική κρίση: Οι πολυκατοικίες στις ΗΠΑ μεγαλώνουν και ψηλώνουν

Αυτοί οι νομοθέτες λένε ότι οι επενδυτές που έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια για ενοικίαση συμβάλλουν στην έλλειψη κατοικιών προς πώληση και ανεβάζουν τις τιμές τους. Έτσι η αγορά έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους ιδιώτες να ανταγωνιστούν επενδυτικές εταιρείες που υποστηρίζονται από τη Wall Street και τις προσφορές τους σε μετρητά.

Επενδυτές όλων των μεγεθών ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην κορύφωση του 2022, αγόρασαν πάνω από μια στις τέσσερις μονοκατοικίες που πωλήθηκαν, αν και πιο πρόσφατα η δραστηριότητά τους επιβραδύνθηκε καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και η προσφορά περιορίστηκε.

Οι εταιρείες που αγοράζουν μονοκατοικίες υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους δίνουν στους ενοικιαστές την ευκαιρία να ζήσουν σε επιθυμητές γειτονιές όπου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

Με τις τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια να πλησιάζουν σε ύψη ρεκόρ στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες και οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης έχουν γίνει πιο ενεργοί σε θέματα στέγασης. Οι πολιτείες έχουν εγκρίνει νέα μέτρα για τη χρηματοδότηση πιο προσιτών κατοικιών.

Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί στο ίδιο στρατόπεδο

Οι περισσότερες εκκλήσεις για αποκλεισμό μεγάλων εταιρειών προέρχονται από φιλελεύθερους, αλλά ορισμένοι συντηρητικοί εκφράζουν επίσης πρόθεση να πατάξουν τους μεγαλο-επενδυτές.

Αυτή η «εταιρική μεγάλης κλίμακας αγορά κατοικιών φαίνεται να στρεβλώνει την αγορά και να δυσκολεύει τον μέσο Τεξανό να αγοράσει σπίτι», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ στο X τον περασμένο μήνα. «Αυτό πρέπει να προστεθεί στη νομοθετική ατζέντα για την προστασία των οικογενειών του Τέξας».

Σχεδόν ισάριθμοι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν μέτρο που θα εμποδίζει τις εταιρείες της Wall Street να αγοράζουν κατοικίες, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και την συντηρητική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μανχάταν.

Οι προτάσεις για τον περιορισμό των επενδυτών είναι δημοφιλείς στους ψηφοφόρους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κερδίσει δημοτικότητα στα νομοθετικά σώματα. Κανένα από τα νομοσχέδια στο Κογκρέσο ή σε πολιτειακά σώματα δεν έχει καταλήξει σε ψηφοφορία.

Οι υποστηρικτές της βιομηχανίας ενοικίασης μονοκατοικιών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ενοικιαζόμενων Κατοικιών, αντιτίθενται σε μια τέτοια νομοθεσία και κατηγορούν τις αυξανόμενες τιμές στην ανεπαρκή προσφορά νεόδμητων κατοικιών. Επισημαίνουν επίσης τον σχετικά χαμηλό αριθμό κατοικιών που ανήκουν σε εταιρείες με χαρτοφυλάκια 1.000 κατοικιών και άνω. Ορισμένες έρευνες εκτιμούν ότι τέτοιες εταιρείες κατέχουν το 3% έως 5% των αμερικανικών ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Συγκέντρωση ακινήτων από επενδυτές σε επιλεγμένες περιοχές

Σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις, οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο κατοικιών από ό,τι κατέχουν σε εθνικό επίπεδο. Στην Ατλάντα, σχεδόν το 11% όλων των ενοικιαζόμενων κατοικιών ανήκουν πλέον σε τρεις εταιρείες ακινήτων. Μια ανάλυση του 2022 από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανέφερε ότι το 21% των ενοικιαζόμενων κατοικιών στην Ατλάντα ανήκε σε κάποιο μεγάλο ίδρυμα.

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικέμα Ουίλιαμς, της Ατλάντα, τον Δεκέμβριο συνεισήγαγε τον νόμο End Hedge Fund Control of American Homes Act στη Βουλή των Η.Π.Α. Η πράξη «δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα θα έχει αντίκτυπο», είπε σε συνέντευξή της.

Οι επικριτές της ρύθμισης σημειώνουν ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές έχουν αγοράσει πολύ λίγα ή καθόλου σπίτια το περασμένο έτος. «Το μεγάλο εμπόριο ολοκληρώθηκε», δήλωσε στο Barron’s ο Τζον Μπερνς, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας έρευνας και συμβούλων στέγασης. «Λοιπόν, τι προσπαθείς να σταματήσεις;»

Μικρότεροι επενδυτές που κατέχουν μέχρι 99 κατοικίες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στην αγορά κατοικιών φέτος, είπε ο Μπερνς. Τα νομοσχέδια στη Βουλή και τη Γερουσία θα περιορίσουν την ιδιοκτησία κατοικιών προς ενοικίαση σε έως 50 σπίτια για πολλές εταιρείες, απαιτώντας από αυτές να πουλήσουν τα επιπλέον. Ένα νομοσχέδιο στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, θα περιόριζε την ιδιοκτησία σε 20 σπίτια.

Τα νομοσχέδια στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών του Οχάιο και της Νεμπράσκα συντάχθηκαν ως απάντηση σε έναν μικρό αριθμό επενδυτών που αγόρασαν εκατοντάδες σπίτια σε μερικές γειτονιές του Σινσινάτι και της Ομάχα.

Ο Ρεπουμπλικανός Λούις Μπλέσινγκ, που εκπροσωπούσε τα προάστια του Σινσινάτι στη Γερουσία του Οχάιο, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο το οποίο πρότεινε τόσο βαριά φορολογία των μεγάλων ιδιοκτητών που πιθανότατα θα ένιωθαν υποχρεωμένοι να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Ο Μπλέσινγκ είπε ότι ανησυχεί για τις εταιρείες real estate που αναπτύσσουν μονοπωλιακή ισχύ σε ορισμένες γειτονιές. «Στο πνεύμα του είναι ένα αντιμονοπωλιακό νομοσχέδιο», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή