Ζημιές από πυρκαγιές, ασφαλιστική κάλυψη σε ιχθυοκαλλιέργεια, χοιροτροφία και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ακαρπία και μυκητολογικές ζημιές, όπως ο περονόσπορος, κατάργηση της εξαίρεσης του προανθικού σταδίου από τα αίτια που αποζημιώνονται, καθώς και μείωση των συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία στους νέους αγρότες προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος τέθηκε σε διαβούλευση.

Ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες, της βασικής ενίσχυσης για όλους και της αγοράς προαιρετικών κινδύνων, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ως προεραιτικοί κίνδυνοι, προς συζήτηση στο νέο κανονισμό θα είναι φαινόμενα όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος.

ΕΛΓΑ: Σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός – Οι πιο σημαντικές αλλαγές

Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εξασφαλίζει την διάφανη και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την εκτιμητική διαδικασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του Οργανισμού σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και δια λειτουργώντας με άλλους φορείς του δημοσίου (ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α.).

Η διαβούλευση για τη δημιουργία του νέου ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στο τέλος Μάϊου. Στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των παραγωγών αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως, με τη μορφή που θα έχει λάβει θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση και κατόπιν θα ανέβει στο gov.gr για να κατατεθεί στη Βουλή. Όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «δεν αποφασίζουμε ερήμην των αγροτών» και τόνισε ότι στόχος είναι να περάσει από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σχολιάζουν στις εξής διευθύνσεις: neos.elga@minagric.gr, https://elga.gr/.

Ποιες αλλαγές έρχονται

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, γίνεται συνάρτηση του καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσεται η πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργείται η εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται.

Επίσης, συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγονται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκατ. ετησίως από το ΠΑΑ.

Ακόμη, καλύπτεται το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ με την δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος Αποζημιώσεων (ΠΣΑ), εξοπλίζονται οι εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.

Οι βασικοί στόχοι

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης του νέου ΕΛΓΑ είναι:

  • Ο οικονομικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας αλλά και την ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών υπηρεσιών
  • Η ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών, επιτυγχάνοντας την επιτάχυνση και διαφάνεια της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
  • Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια και κινδύνους (πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, καύσωνας, παγετός) με νέα προγράμματα καλύψεων
  • Ο ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με την κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
  • Η κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας  και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
  • Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
  • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία στους νέους γεωργούς
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας.

Ψηφιακά η εκτιμητική διαδικασία

Στην φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του έργου της Ψηφιακής Εκτιμητικής Διαδικασίας του ΕΛΓΑ.

Το έργο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, θα επιτρέψει την εκ βάθρων αναβάθμιση της εκτιμητικής διαδικασίας και της αξιοποίησης της υπάρχουσας βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον εκτιμητή  να οργανώνει, να ενεργεί, και να ολοκληρώνει την εκτίμηση του, έχοντας online ή και offline διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας επί τόπου στο πεδίο δράσης του (αγροτεμάχιο – εκμετάλλευση), κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, αξιοπιστία, μείωση κόστους, και ευελιξία για όλη την εκτιμητική διαδικασία.

Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται η αντιχαλαζική προστασία

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, καλύπτοντας νέες γεωγραφικές περιοχές ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καλλιέργειες των παραγωγών και στην Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, διπλασιάζοντας τον σημερινό αριθμό των ήδη καλυπτόμενων στρεμμάτων.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του συστήματος προειδοποιήσεων επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων και ενημέρωσης (αγροτικό 112).

Προσλήψεις 200 ατόμων

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού τουλάχιστον 200 ατόμων, με δημόσια προκήρυξη και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας 3 ετών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 3 έτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO